Само неграмогните в религията се фанатизират!

Само неграмогните в религията се фанатизират!
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

 „Само неграмогните в религията се фанатизират!” – тази събота във „Вяра и общество”

Темите в този брой:

„Има поколенчески недоизживян антирелигиозен синдром”- единствено в предаването чуйте как Патриархът, висши духовници и богослови реагираха на поредната провокация от страна на Парламентарната комисия по образование, която отново неглижира предмета „Религия” като задължителен. „Това не е кауза на Църквата, това е кауза на гражданското общество”, смята Пламен Сивов – редактор на сайта „Православие БГ” и продължи: „Съвременната система на българското образование е непропусклива към знания, които създават мироглед.” За  Бистра Илиева – един от инициаторите на най-новия призив за въвеждането на предмета "Религия" като редовна дисциплина, „25 години стигат". "Ще дойде време децата ни да започнат да учат родителите си на вероучение. Християнските ценности се ценят в личен план, някак в обществен план се губят”, казва още тя.

Да даряваш любов, когато тя оскъднява – разказ за това как след Правец и Петрич, и в София се откри пункт на сдружението "Дари любов", в което хора от различни професии са обединени от безкористното желанието да помагат на изпаднали в беда.

Има ли целенасочен план за ислямизация на Стария континент чрез бежанците? За експерта по сигурността и борбата с тероризма Славчо Велков "такъв план няма". "Но някои действия, особено на територията на Турция и определени кръгове говорят, че се правят опити за прокарването на ултра радикални идеи. Освен това в Европа се очаква мюсюлманското население да стане 7-8%, колкото са те на територията на България. Значи, колкото има опасност от ислямизация на България, толкова е опасността и за Европа", коментира той. За председателя на Асоциацията на сирийците в България Мохамед Ибрахим "има ислямизация на арабските държави, където бяха сринати светските режими". "Когато се разрушават светските държави и се вкарват терористи, нормално е хората да търсят убежище, да мигрират. Европа сега бере плодовете на своето безразличие преди", убеден е той.

Двамата коментираха проповедта на имам шейх Мухамед Айед от джамията Ал-Акса в Йерусалим, който призовава мюсюлманите да завладеят Европа чрез своята плодовитост. Според тях това е „чисто политическа проповед” на „религиозен олигофрен”, който прокарва политиката на Ердоган ислямът да се използва като инструмент за стратегически цели.

"Свети Киприан - духовен колос на смутния 14 век" – припомняме ви личността на великия търновец Св. Киприан Българина – митрополит на Москва и на цяла Русия.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад