Сръбската църква се занимава с антибългарска дейност и поругава паметта ни

Сръбската църква се занимава с антибългарска дейност и поругава паметта ни
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В последния ни брой за този сезон Ви предлагаме:

Името му е „Божия благодат” – разказ за Рождението на св. Йоан Предтеча и Кръстител

Канонизацията на „Сурдулишките мъченици е гавра с каноните, българската памет и безумие!” – Чуйте коментарите на специалистите за извършената от Сръбската православна църква по инициатива на Вранския митрополит Пахомий канонизация на жертви от Първата световна война, „избити от българите”. Гостите в студиото проф. дин Светлозар Елдъров, доц. д-р Веселин Методиев, гл.ас. д-р Ангел Джонев бяха единодушни, че това е Мълчанието на БПЦ, българските историци и дипломация насърчават Сърбия да поругае националната ни памет. Според тях броят на избитите от българската войска бунтовници от района на Сурдулица е силно преувеличен, а в смъртта им няма нищо мъченическо от християнска гледна точка, защото в случая няма верско преследване. Разберете защо според тях българските власти и Светият синод не защитават българския интерес, как се чувстват българите от Западните покрайнини, в какво се изразяват фалшификациите и тендециозните действия на Сръбската църква, кой стои зад тях и какво цели? По телефона от Босилеград се включи и Иван Николов, председател на Българския културно-информационен център в града, на когото същият сръбски митрополит преди време категорично отказа да отслужи панихида за избитите и изгорени живи българи в района преди 100 години.”За тези, които не помнят, забравят или не отстояват историята си, тя се повтаря по ужасяващ начин.” Ще научите защо Иван Николов не храни надежда БПЦ да намери верните думи и да направи необходимото, за да защити българската църковна история и памет и защо българите от Босилеградско няма да почитат „Сурдулишките мъченици”. Чуйте и призива на доц. д-р Веселин Методиев за „изключително остра реакция срещу Сърбия от страна на БАН, министерството на образованието и науката и БПЦ.”

„Апостолът, който благослови лековите извори” – един новостроящ се параклис на св. Павел в Огняновските минерални бани възкресява паметта за христовия апостол, за когото се вярва, че е проповядвал и по нашите земи.

„Човешката душа по природа е християнска.” На български излезе книгата „С нас е Бог” на Джон Брек – богослов и свещеник от Американската православна църква, който е роден в протестантско семейство, но приема мотивирано православието и става духовник. За зрителите на предаването книгата представя нейния богословски редактор – доц. Димитър Попмаринов. От него ще разберете как авторът предлага на православните да се ситуират в съвременния свят, какво е тяхното място и отговорност, защо Библията съдържа в себе си неизменното в изменяемото, както и дали книгата е адресирана единствено до християните в съвременното общество.

Духовно единство между България и Света гора –специален репортаж на наш екип, заснет на Атон, който отразява донасянето у нас на точно копие на една от най-почитаните светогорски икони – „Света Богородица Портарница” от Иверския манастир. Вижте и как иконата бе посрещната в мястото, където остава за вечни времена – скита „Св. Пантелеймон” край Земен, който е част от Църногорския манастир .

Екипът на „Вяра и общество” Ви пожелава едно щастливо и благословено лято!

Новият сезон на предаването ще започне на 16 септември, а дотогава всяка събота ви предлагаме сборни летни повторения с най-интересните теми и материали, които сме излъчили в този.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад