Прекрачи ли великодушният тон на християнството Руският патриарх?

Прекрачи ли великодушният тон на християнството Руският патриарх?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
  • „Скандалът около Патриарх Кирил засенчи националния ни празник.” – Може ли един истински християнин да се разочарова? Адекватен ли беше тонът на разговора му с българския президент? За йеромонах Рафаил „Това не е църковна визита. Христос не присъствашена тази среща. С репликите и поведението си Руският патриарх влезе в релсите на етнофилетизма.” За Светлана Шаренкова - председател на Форум „България – Русия” „ в студиото се обсъжда не съдържанието на казаното от Патриарх Кирил, а формата. Истинската оценка за президента Радев главата на руската църква я даде на летището. Той каза, че Румен Радев е изключителен политик и държавник и да даде Бог повече такива политици. Това е истинската оценка.” В разговора по телефона се включи и един от участниците в българското подразделение на Всеруския рокерски клуб „Нощни вълци” Денчо Златанов, който разказа защо са успели да влязат в храма на Шипка, по време на литургията на руския и българския патриарси и това било Божий промисъл. Доц. Момчил Дойчев (политолог от НБУ) заяви: „Скандалът показва различни нива на културно разбиране. Посланието на патриарх Кирил не беше църковно. Той се държа като господар със слугите си. Недопустимо! В последните години се наблюдава реставрация на мракобесни комунистически практики”, имайки предвид профилактирането на определени граждани от българската полиция по повод посещението на Патриарх Кирил в България.
  • „Изкуши ли Дяволът Бог?” – в дните на Великия пост,който напомня за четиридесетдневния пост на Сина Божий в пустинята, когато Той е изкушаван от Сатаната, разговаряме с архиепископ Христо (Писаров) за този невероятен евангелски сюжет и въпросите които той поражда. От тълкуванието на архиерея ще научите защо Синът Божий трябва да бъде изкушаван от Дявола; доколко подвластен е на Сатаната земният свят; знаел ли е той Кого всъщност изкушава; какво отразява духовната битка между Небесния и Земния княз, а също защо Дяволът не изкушава Иисус Христос с красиви девойки. „Идеята за дуализма е заложена в Евангелието. Този свят, в който живеем, не е изцяло подчинен на Божията воля, допусната е и волята на Неговия противник. Излиза, че в реалността дуализмът е верен!” С този разговор, в навечерието на Кръстопоклонна неделя, се надяваме да преосмислим още веднъж спасителното дело на Сина Божий.

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00ч. и по БНТ Свят в неделя от 11.00 ч. и понеделникот 4.05 ч.

Екипът на „Вяра и общество”