Превзема ли Цариградската патриаршия българските църкви в Турция?

Превзема ли Цариградската патриаршия българските църкви в Турция?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Цариградската патриаршия може да предяви претенции за духовна власт и над част от диоцеза на Българската църква – коментарите тази събота във “Вяра и общество”

В предаването очаквайте:

Литургия на гръцки език в българската църква в Одрин, почетена от гръцкия консул – или как единствените действащи православни храмове в цяла Одринска Тракия, строени някога от българите, сега реставрирани от българската държава, скоро може да се окажат катедрални църкви на Одринския митрополит Амфилохий към Цариградската патриаршия. Защо на тези служби духовници на патриаршията водят специално гърци от Гърция?! – чуйте разказа на очевидците, които специално потърсиха нашия екип.

„Заради Вартоломей нашите клирици не трябва да допускат нов разкол и нова схизма.” – проф. Христо Матанов (историк), доц. Екатерина Дамянова (богослов) и Диана Петрова, публицист от в. Труд коментират какво е провокирало случващото се в българските църкви в Одрин. „Вселенският патриарх отвръща на удара.” – смята проф. Матанов. „Във всички тези постъпки прозира недоброжелателност. Българският Свети синод следва да развие пробългарско отношение като реакция на случващото се там.” Диана Петрова  потвърди: „Още 1994 г. Патриарх Вартоломей поиска българите в Истанбул да сменят кръщелните и венчални свидетелства, за да се заличи принадлежността им към Българската православна църква. Просто не се изпуска повод, за да се покаже, че Вартоломей не признава БПЦ като автокефална църква.” Доц. Дамянова призова : „Светият Синод да има сили и желание, за да се възползва от геополитическия шанс, който географският ни район предоставя.” И тримата гости  изразиха съмнение, че Цариградската патриаршия може да предяви претенции за духовна власт и над част от диоцеза на Българската църква, тъй като титлата на Одринския митрополит Амфилохий включва и „екзарх на Хемимонт” – древна област, включваща земите на днешна Одринска Тракия, Северна Гърция до Света гора и горното течение на Марица с цялото южно Черноморие – т.е. територии, които са част от Пловдивска, Старозагорска и цялата Сливенска епархия.

Доброто, което сториха зрителите на „Вяра и общество” – ден след като предаването навърши десет години в ефира на БНТ, ще ви припомним две от най-значимите дарителски кампании на предаването, които събраха близо 30 000 лв. Средствата, дарени от вас, зрителите, бяха използвани за спасителен ремонт на църквата на Трънския манастир „Св. Архангел Михаил“ и за зографисването на българския параклис на Антарктида „Св. Йоан Рилски“ .

„Божията справедливост е над всяка земна власт” – с този вълнуващ разказ за Боянската църква, чийто патрон е св. Николай, почитаме предстоящия празник на светеца (6 декември) и ви пренасяме в средата на ХІІІ век, когато у нас е създаден един от бисерите на православното изкуство.

Екипът на „Вяра и общество” – предаването, което вече десет години има подкрепата на вас – нашите зрители. Благодарим ви, приятели!

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад