Приключи ли майчинството на Българската църква към Македонската архиепископия

Приключи ли майчинството на Българската църква към Македонската архиепископия
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В изданието ни на 19 май ви предлагаме:

Разчитаме на всички православни църкви, но най-вече на Вселенската патриаршия – блиц-интервю на Горан Благоев с Македонския архиепископ Стефан.

ъжното е липсата на връзка на част от българските митрополити с националния интерес” – защо българските архиереи отказаха да честват заедно с Македонската църква 1000-годишнината на Охридската архиепископия, извърши ли предателство спрямо своето минало и духовно наследство българският Синод, приключи ли майчинството на Българската патриаршия спрямо Македонската архиепископия?

Горан Благоев и Николай Кръстев от Блумбърг ТВ България анализират мотивите и последствията от това решение. „БПЦ изгуби инициативата. Подобен шанс за сближаване с МПЦ повече няма да имаме” – смята Н. Кръстев.

„Нашите отношение станаха жертва на новите църковни геополитически сближавания – между Цариградската и Московската патриаршия”.

Предложените поправки в Закона за вероизповеданията нарушават Конституцията” – така гостите в предаването коментираха инициативата на ГЕРБ, БСП и ДПС и продължиха – „... да се срещнем, да говорим и заедно да намерим общо решение на проблемите, защото не е търсено мнението на нито едно от потърпевшите вероизповедания”.

Кого обслужва тоталното финансиране от държавата на вероизповеданията, които имат последователи сред повече от 1% от населението на България? Има ли рестриктивни казуси по отношение на малките традиционни изповедания? Авторитарно ли се подхожда към тях?

Отговорите търсим в разговор със специалиста по конституционно право гл. ас. Атанас Славов от СУ, Богдан Паташев – генерален секретар на Епископската конференция на Католическата църква в България, и Влади Райчинов – зам.-председател на Обединени евангелски църкви, който заяви: „Вменява се по презумпция, че религиозна общност под 1% е заплаха за националната сигурност. Защо един закон за вероизповеданията е лост за защита на сигурността в една държава?”

Според гл. ас. А.Славов „Не би трябвало този проект да минава без оценка на въздействието. Има ясно изразени ограничения правата на човека, а това са потенциални дела в Страсбург.”

За Богдан Паташев „Християнството е универсална религия. Не трябва по-силният да налага на по-слабия, а да му помогне да вземе решение в условията на свобода.”

За съжаление принципната позиция на нашите събеседници не бе чута от вносителите на законопроекта – те не приеха поканата ни за участие в тази дискусия.

Преобразени от вярата в Бога – видеоматериал за невероятната промяна, която християнската проповед извършва с обитателите на един затвор в Салвадор – латиноамериканската държава с изключително висока престъпност.

Предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя (13.05) срещу понеделник (14.05) от 4.45 ч., а по БНТ Свят – в неделя (13.05) от 11.00 ч. и в понеделник (14.05) срещу вторник (15.05)от 2.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад