Присъствието на Бог – в успеха и в изпитанията

Присъствието на Бог – в успеха и в изпитанията
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В срещата ни тази събота, на 29 септември, ви предлагаме:

„За мен вярата е живот!” – оперната прима Красимира Стоянова в ексклузивно интервю пред камерата на предаването:

„Искрено искам Бог да бъде при мен. Когато моят ерудиран учител по цигулка ми каза, че Христос е реално съществуваща личност, за мен това беше събуждане, едно страшно разтърсване. Не желая да бъда примадона, не желая да си правя реклама. Няма по-голяма рекламна кампания от Бог. Той е най-силният... Смятам, че всеки хвали Бога със собствения глас, както може. Ужасявам се от това, че изповядвам едни и същи грешки. И много малко работим върху това да не ги повтаряме. Не Бог ни наказва, ние сами го правим. Когато си кажа „Отче наш”, всичко около нас сякаш се успокоява - и въздухът, и водата, и атмосферата.

Не стройте църкви, които след това стоят празни. Напълнете една църква и ще ви кажа "Браво".

Тивериополският епископ Тихон - потомък на стар софийски род, роден от майка германка в Щутгарт, завършил Духовната академия в София, успял да се измъкне от примката на ДС; за изпитанията на емигрантския живот, за работата му като работник в супермаркет и фелдшер в Инфекциозна болница в Щутгарт и най-вече за служението му на Бога – като епископ на Българската църква, който често изпъква пред останалите си събратя и може би затова не е член на Светия синод.

„Вярващите от всички християнски изповедания сме едно малцинство. Ще се стопим в мнозинството, ако не се разбираме... Атмосферата, създадена преди демокрацията – мълчи си, снишавай се, не знай много, иначе ще те намерим навсякъде, където и да си, за съжаление продължава и днес – не само в църквата, но и в обществото. Аз имам една родина – Германия и едно отечество – България”.

„Най-важното е да имаме милостта на Бога” – монаси от Света гора, от Гигинския манастир в България и от Суковския, в Сърбия – за вдъхновението от живота на Свети Силуан Атонски, за красотата на манастирското богослужение, за спокойствието, което дарява истинската вяра, за уединението, аскетизма, жертвоготовността и красотата на вярата превърнали се в огън от любов към Бога.

Предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., а по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад