Македонската архиепископия е готова да признае БПЦ за Църква-майка

Македонската архиепископия е готова да признае БПЦ за Църква-майка
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В този брой ви предлагаме:

  • „Българската патриаршия възстановява евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя ще признае Българската православна църква като Майка Църква” – това гласи писмо, прието от Светия синод на Македонската църква на 9 ноември т.г., адресирано до Светия синод на Българската църква. Оригиналът на документа и пълният му текст вижте и чуйте в началото на предаването.
  • „БПЦ не бива да се страхува от предоставения й исторически шанс да стане Майка Църква на Македонската архиепископия”. Има ли цена признанието на независима Македонска църква? За формалните и неформални контакти между Българската патриаршия и Македонската архиепископия, за последните опити за сближаване между тях и какви са възможните резултати. „Втори такъв шанс няма да има” - подчерта д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет”. ”Апелирам към Българския патриарх да заеме мястото си на духовен баща и да помисли, че от другата страна живеят наши духовни братя. Редно е да подкрепи хората в Македония.” Според него през есента е имало срещи между македонски и български клирици у нас, но българският Синод все още се бои да направи първата крачка. Специален видеоматериал припомня развитието на Българо-Македонските църковни контакти от 1999 г. насам. „Приемам тези събития днес като продължение на работата ни от онези години”- добави бившият директор на Дирекция по вероизповеданията Любомир Младенов, който е сред първите инициатори на тези контакти. ”Непростимо е да пропуснем този исторически шанс. Патриарх Неофит би следвало да види в тези събития продължение на своята последователна работа и чрез личните си убеждения да доведе нещата до добър край.”
  • „Митрополит Николай се опитва да пренапише историята”- коментира Тони Николов от сп.”Християнство и култура” по повод позицията на Пловдивския митрополит, който обяви войните на съветската армия за „миротворци”. Според госта ни ”се прави опит да се християнизира съветският Альоша. Да не забравяме, че установяването на антихристиянския режим става в сянката на този паметник и че той е причината за смъртта на много българи, включително и свещеници”.
  • Християнското семейство като малка Църква или за Любовта, която я изгражда – в аванс посланията на празника Въведение Богородично (21 ноември), честван и като Ден на християнското семейство и младеж.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад