Продължава ли БПЦ да бойкотира Комисията по досиетата?

Продължава ли БПЦ да бойкотира Комисията по досиетата?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В изданието ни от 30 март 2019 г. Ви предлагаме:

„Който не изпълнява закона, той не изпълнява и канона”. Защо Светият синод упорито отказва да предостави списък на служителите си, които подлежат на проверка от Комисията по досиетата? Екатерина Бончева от Комисията по доситетата и доц. Дилян Николчев, преподавател по църковно право коментираха казуса така:
Доц. Николчев: „Св.Синод не само не спазва закона, но и отговорът, който изпраща до Комисията е невъзпитан, арогантен, нападателен и некомпетентен. Изтъкват оправдания, които не са верни, като това, че в Църквата няма единен регистър, а по Устав те са задължени да имат и имат. Абсолютен нонсенс е това, че отношенията в църквата имат само морален характер, но не и административен. По закон те са юридическо лице. Който не изпълнява закона, той не изпълнява и каноните...”
Ек. Бончева: „Законът спря рекета и замерването с компромати. Но от 2011 година до този момент, на всеки 6 месеца в доклад до НС ние пишем за проблема с БПЦ, а от 2012 тече кореспонденция със Светия синод, която е обтекаема и в крайна сметка нищо не се случва.. В България няма лустрация и затова процесът по осветляване на служителите на бившата ДС тече под напрежение. Член 33 в Закона за досиетата позволява при неизпълнението му да бъдат налагани санкции. И такъв акт може да състави всеки един член от Комисията, но официално актът на Св. Синод трябва да бъде подписан от председателя и той решава. Ако останем само с надеждата, че нещата ще се променят, си спомням думите на моята баба: „Надеждата крепи само ахмаците”. Но простете, при това положение аз съм по близа до Бога, отколкото Патриарха, след като спазвам закона.”

Български парадокси: Църква, обявена за паметник на културата вече 30 години е с неустановен статут – репортаж за нерадостната съдба на църквата „Св. Георги” в столичния квартал Дървеница. Какво разкриха споровете около започналия в съседство на храма строеж на четириетажна жилищна сграда? Как църковното настоятелство преодоля проблема с фирмата – строител, и каква е поуката от тази история?

Постният Триод – за първи път на старобългарски и новобългарски език – новото издание на най-важната книга за Църквата през Великия пост представя свещеномонах проф. Стефан Попов. От разказа на духовника научете какви богослужебни текстове включва тази книга и защо се нарича Постен триод или трипесенец, защо всички текстове и песнопения в нея са в минорен, – покаен и страдателен тон. Разберете още каква е цветовата символика на Великия пост и какво символизира лилавият цвят на корицата на Постния Триод, припомнете си и смисъла на поста.

Кръстът като знак на победа – посланието на третата неделя от светата Четиридесетница, известна още като Неделя Кръстопоклонна.„Вяра и общество”, може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.
Екипът на „Вяра и общество”