Прошката – като свобода и отговорност

Прошката – като свобода и отговорност
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази събота, в навечерието на Неделя на прошката, Ви предлагаме:

  • Храм, събрал 7 века история – на празника на светите Четиридесет мъченици от Севастия - разказ за старинната църква във Велико Търново, на която те са патрони. Ще ви припомним как този храм съчетава в себе си спомена за една голяма победа от Средновековието, голям църковен събор, първата гарнизонна църква и провъзгласената Независимост.
  • Защо християнинът трябва да прощава, след като само Бог може да прости греховете – в навечерието на Неделята на прошката, по-известна като Сирни заговезни, ще говорим за призванието на вярващите да дават прошка, за покаянието и за техния смисъл, когато светът все повече изоставя тези християнски ценности. Научете също защо само Великият пост е предшестван от Неделя на прошката и защо в латиноезичния свят коренът на думата «прошка» е свързан с думата «дар». Събеседник на Горан Благоев е архиепископ Христо Писаров.
  • „Истинският пост е отдалечаване от злини – св. Василий Велики за поста
  • Архиереят, смело отстоявал правата на Българската православна църква – преподавателят в Богословския факултет на СУ доц. Дилян Николчев представя най-новата си книга, посветена на живота и делото на една от най-емблематичните фигури в Българската църква в ново време – Врачанския митрополит Паисий, участвал в делата на БПЦ в две политически епохи – преди и след 9.IХ.1944 г.
  • «Да разбира всеки българин какво се говори в Евангелието» – памет за св. Софроний Врачански в навечерието на неговия празник, 11 март, и по случай 280 г. от рождението му.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад