Провокира ли все още антибългаризъм Сръбската църква?

Провокира ли все още антибългаризъм Сръбската църква?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

 „Не ислямът се радикализира, а радикализмът се ислямизира”–  тази събота във “Вяра и общество”

 В предаването ще видите:

„Подарено от манастира” – изкуствоведът доц. Ралица Русева опровергава с факти една от най-тиражираните тези на антибългарската пропаганда в Сърбия – че ценностите от Погановския манастир, включително и прочутата двустранна икона, са ограбени от български войски през Първата световна война. На това разкритие предаването посвещава специален видеоматериал.

„В Западните покрайнини има опити за асимилиране на българското население с помощта на Сръбската църква, чрез внушението, че българите са олицетворение на злото.” Поетът Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българите в Босилеград, разказва за последните провокации на тема антибългаризъм от страна на Вранска епархия. Поводът е неотдавнашната конференция „Българската окупация и жестокости в Южна Сърбия”, чийто съорганизатор е Вранска епархия.”Сръбските свещеници идват при нас с ботуша на сръбската армия. Сръбската православна църква се явява една от основните опори на великосръбската идеология.” – заяви Иван Николов и призова Българската патриаршия остро да постави пред Сръбската църква проблема за конференцията, която освен всичко друго отправя необосновани искания към България.

Михов срещу Митов – или как темата за ордена на Вселенския патриарх Вартоломей влезе и в Народното събрание. Чуйте и каква инициатива за почитането на екзарх Антим в Одрин прозвуча от парламентарната трибуна. Подробностите – в   специално интервю за предаването. „Външно министерство не е съгласувало със Светия синод награждаването на патриарх Вартоломей, както твърди министър Митов” – това заяви в специално включване по телефона Ловчанският митрополит Гавриил. Той разказа още, че Светият синод е изпратил писмо до Цариградския патриарх Вартоломей с аргументи защо не може и не бива да бъде премахнат паметникът на екзарх Антим от двора на една от двете български църкви в Одрин.

Да даряваш милосърдие, когато светът ти предлага изпитания – за Седмицата на сираците, организирана от мюсюлманите в България.

Самоубийството в името на Бога или какво поражда религиозният радикализъм? – събеседници по тази тема са д-р Ариф Абдуллах, преподавател във Висшия ислямски институт, и арабистът проф. Владимир Чуков. „Трябва да се прави разлика между религия и идеология. Религията е път към Бога, а в идеологията съществува доминация, императив, който по- някога е извън етичните рамки на религията.” – смята д-р Абдуллах. За проф.Чуков „... не става дума за радикализация на исляма, а за ислямизация на радикализма. Условия за това са прекъснатите културни връзки със семейните ценности.” Може да чуете мненията на двамата експерти, като проследите цялото предаване.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад