Пряко от Йерусалим: Запалването на Благодатния огън

Пряко от Йерусалим: Запалването на Благодатния огън
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Христос оставя отпечатък върху цялата съвременна цивилизация – тази събота в специалното издание на „Вяра и общество”

В нашия Великденски брой ви предлагаме:

За 10-та поредна поредна година в директен ефир БНТ излъчи запалването на благодатния огън в църквата на Божи гроб в Йерусалим.

Съвременно измерение на Христовото смирение – за възраждащата се традиция на Велики четвъртък висши клирици да измиват нозете на свещеници и миряни. Примерът на Троянополски епископ Киприан – викарий на Врачанска епархия.

Духовната светлина и любовта не могат да бъдат заличени и унищожени, защото те са самия Бог” – в  навечерието на Възкресение Христово чуйте какво казват свещеник Александър Лашков и писателите Теодора Димова и Александър Урумов. Отец Александър припомни, че Възкресението на Христос е преминаване в коренно различна сфера на битието – «Той умря за да възкресне и приготви за нас друга вселена – да има ново небе и нова земя за нас, човеците.» Според А. Урумов „Всеки има нужда от Христос – той е изключителен лидер на своето време. Различието между вярата във възкресението на Христос и езическите култове към умиращите и възкръсващи божества е, че в името на Христос и днес умират хорат, докато никой не умира в името на Озирис или Орфей”. Теодора Димова призова винаги да бъдем до Бог и да не се разбягваме, така както направиха неговите първи ученици. Всички гости бяха единодушни, че смисълът на празника е в неговото духовно преживяване,  а не в боядисаните яйца и козунаците.

Защо първите християни са изобразявали Възкресението без Възкръсналия спасител? – специалистите от Музея за християнско изкуство - Крипта ще ни разкажат за трите иконографски типа на Великденските икони и ще ни покажат интересни образци на православното изкуство от България.

Този предпразничен брой на “Вяра и общество” ще бъде украсен и с няколко пасхални песнопения на Негово светейшество Българския патриарх Неофит, записани докато беше Русенски митрополит.

Екипът на „Вяра и общество” Ви пожелава светъл и благодатен празник!!!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад