​ Неврокопският митрополит Борис - разстреляната съвест на Българската църква

​ Неврокопският митрополит Борис - разстреляната съвест на Българската църква
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Бъди верен до смърт и аз ще ти дам венеца на живота” – така Бог е оценил духовната величина на митрополит Борис.” Седем десетилетия от гибелта на Неврокопския митрополит Борис. Гостите разказват за неговата изключителна духовност, вяра , строгост към собствения си живот и нелепата смърт, която в никакъв случай не може да бъде плод на случайността. Възглавявал е епархия, в която се е извършило най-голямото предателство - обезбългаряването на Македония и превръщането на българите в измислени македонци. Старокалендарната църква го канонизира за светец. Гостите се обединиха около тезата, че има много малко основания, убийството да се определи като „битово“или „случайно“, положени са усилия обществото да остане с впечатлението, че това е „вътрешно църковен конфликт“. Йеромонах Виктор (Тодоров) от Старокалендарната църква определи митрополит Борис като „човек с изключително богат вътрешен свят, духовна величина, чиято стойност тепърва ще осъзнаваме. Той е бил изключително взискателен към себе си, но снизходителен към другите и първите окръжни, които издава до свещениците в Неврокопска епархия е забрана да се дават подаръци и подкупи както на владиката, така и на светските власти.“ Гл.ас. д-р Венцислав Каравълчев заяви, че „в Светия синод има положителни сигнали от архиереи за провъзгласяването на митрополит Борис за светец, около предстоящия Великден“.

Коранът за религията”. Как можем и трябва да четем и интерпретираме Корана? Какви са сходствата с Библията? Има ли вина свещеният текст за съвременната ни представа за арабо-мюсюлманската култура и защо се насажда омраза по отношение на исляма и неговите представители? Наблюденията на известния български арабист д-р Иван Дюлгеров, който представя новата си книга, посветена на една актуална и твърде дискусионна тема.

Бъдете на пътя благи, състрадателни, милостиви и готови да простите.” Разказ на пастор Теодор Опренов, капелан на Християнската мотористка асоциацията. В основата ѝ стои вярата в Бог и любовта към моторите. „Когато си християнин и вярващ трябва да си даваш сметка за ценността на живота. Аз не съм срещал атеист – моторист. Не правете на другите това, което не искате да правят на вас.”

Неделни срещи по пътя на вярата – за неделното училище към столичната църква „Въздвижение на Светия Кръст”, където децата учат и се забавляват в художествена работилница, разговорят за евангелските събития и разбира се, много играят. С този материал ви напомняме, че на 21 ноември е празникът Въведение Богородично, почитан у нас и като Ден на християнската младеж и семейство.

В допълнение ще се запознаете с една любопитна детска книжка – „Детски писма до Бога” – обезоръжаващи мъдри загадки, дилеми и други недоразумения посветени на Бога.

Предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя срещу понеделник от 4:45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11:00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3:15 часа, а по БНТ2 – в събота от 9:30 часа.

Екипът на „Вяра и общество“

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад