Религиозният диалог и човешкото противопоставяне

Религиозният диалог и човешкото противопоставяне
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Претенциите на Главното мюфтийство към османските имоти е сквернословие срещу България" – тази събота във "Вяра и общество"

Във второто ни издание за новия сезон ще видите:

"Злонамерена клевета е това, което ще докладва Главното мюфтийство в Европа." Това е категоричното мнение и на двамата събеседници в студиото на "Вяра и общество" - анализаторите Осман Октай и Николай Панков, по повод подготвяната жалба, която ще бъде официализирана на 27 септември в рамките на тазгодишната среща на ОССЕ във Варшава. "Връщането на вакъфските имоти в България вече е осъществено", заяви Николай Панков и добави: "Сега говорим за османски имоти, които са културни паметници. Това е продължение на неоосманската политика на Анкара, чрез турската дирекция по вероизповеданията – Дианет." Осман Октай допълни: "Изнасянето на проблема извън България е политизиране на темата в контекста на бежанската вълна и тероризма. Някой отвън иска да употреби Главното мюфтийство, за да рекетира Европа."

"Ражда се неоезичество на равнодушието!" – послания от юбилейния, тридесети по ред Световен ден на молитва за мир, който се проведе в Асизи.

Религиозен диалог на площада и протести срещу бежанците – разговор за разминаването между посланията на вярата и състоянието на обществото по повод предстоящия в София Трети фестивал на религиите. Според пастор Евгений Найденов от Националния съвет на религиозните общности в България "глобалното човечество няма друга алтернатива, освен диалог между религиите. Не става дума за толерантност, която често пъти се изразява в безразличие, а за автентичен диалог." Преподавателят в Богословския факутлет на СУ гл. ас. Андриан Александров допълни, че "постигането на религиозен мир започва от мира в човека и от мира, който търсим с Бога. Който не е в мир с близките, няма как да е в мир с враговете."

"Не си прави кумир и никакво изображение..." – разговор върху значението на Втората Божия заповед с проф. Калин Янакиев. "Кумирът не е сътворен от Бога. Това е нещо, което ние превръщаме в божество. Ако направим кумир парите, превръщаме се в хора на парите. Също така и цели изповедания могат да бъда превърнати в кумири. Зилотите са майстори да превърнат дори Православието в кумир и да започнем да го спасяваме, т.е. да спасяваме Христос, който всъщност спасява нас."

Екипът на "Вяра и общество"

 

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад