Вяра и общество - 10 май 2014

Вяра и общество - 10 май 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще помирят ли Македония с България светите братя Кирил и Методий - в това издание на „Вяра и общество”

В този брой ви предлагаме:

Признание или суета? Дядо Добре не отиде да получи лично наградата си за „Най-достоен българин на 2013 г.” „Това е Божият промисъл”, коментира в студиото писателят Теодора Димова. „Трябва да има нещо общо между този, който връчва наградата, и този, който я приема. А настоящият премиер е пълен антипод на дядо Добре”.

Възстановяването на Българската патриаршия и интересите на Съветския съюз – непознати факти от руските архиви за историческото събитие от 10 май 1953 година. „Решенията са взимани от високо в ръководствата на атеистичните държави”, смята доц. Лизбет Любенова. Според д-р Момчил Методиев „голяма част от българските митрополитите не са искали да се възстанови Патриаршията, за да не се постави Църквата под влиянието на атеистичната власт”.

Ще помирят ли Македония с България светите братя Кирил и Методий? Специални гости на предаването акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН, и акад. Владо Камбовски, председател на МАНУ – за първото съвместно честване на Първопросветителите на 11 май т. г. в София. За акад. Воденичаров „този общ празник е знак за всички, че тук на Балканите живеят хора с дълбоки културни корени, които следва да ни обединяват”. Акад. Камбовски се съгласи с това твърдение, но настояваше, че съвместното честване на празника е знак за общата ни европейска идентичност.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад