Номинацията на БПЦ за нобелова награда за мир не беше донкихотовски жест

Номинацията на БПЦ за нобелова награда за мир не беше донкихотовски жест
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Ще продължаваме да разпространяваме святото дело на БПЦ за страшните дни на фашизма.” След като Нобеловият комитетобяви кой ще бъде тазгодишният лауреат на премията за мир, коментираме какво се случи с номинацията на Българската патриаршия за спасяването на българските евреи от лагерите на смърттапрез ІІ световна война. „Представихме достойна номинация. Не съм тъжен. Щастлив съм, че бях част от тази кампания” – сподели Марсел Израел, председател на сдружение „Благодарност”, един от гостите в предаването. Със същите чувства изрази своите емоции и другият събеседник на Горан Благоев - израелският адвокат Моше Алони. „Тези пет члена в Осло загубиха шанс да дадат една справедлива награда. Ако това беше нашата номинация, днес наградата нямаше да бъде символична, каквато е сега.” Двамата не спестиха разочарованието си, че българското общество, включително и БПЦ, е било твърде безразлично към тази идея. Гледайте финализирането на темата, която стана кауза на предаването още от 13 февруари 2016 г., когато за първи път в българския ефир - чрез „Вяра и общество” - бе оповестена идеята за номинация на БПЦ.

„Венцехвалене без да се чуе гласът на Истината”. Какво послание към вярващите и обществото остави висшият клир, който миналата неделя чества Старозагорския митрополит Панкратий по повод 50-та годишнина от избирането му на този пост. „Неконфортно е ако ни внушават, че трябва да забравим агентурното минало на българските архиереи.” „Защо Светият синод иска да изпрати в забвение най-близката си история" – споделиха д-р Момчил Методив и Венелина Попова, кореспондент на БНР, гости на предаването по темата. С богат архивен материал ще ви припомним важни моменти от неофициалната биография на архиерея, който три години след избирането му за Старозагорски митрополит е вербуван от ДС за агент с псевдонимите „Борис” и „Бойко”, изпълнявал е стриктно възложените му от тайните служби задачи, бил е един от основните стожери на атеистичния режим в Църквата, а през 1990 г. стана депутат във Великото народно събрание, после – през 1992 година беше един от инициаторите на Разкола.

Бог не иска човекът да бъде непросветен!” Докато държавата продължава да упорства срещу въвеждането на предмета „Религия” като редовна дисциплина в училище, отдадени на служението си свещеници намират начин да запълнят тази празнина. Вижте как отвори врати неделното училище за деца към църквата в Горни Лозен благодарение на усилията на тамошния свещеник Цанко Тотев и неговите енориаши.

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 - в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00ч. и по БНТ Свят в неделя от 11.00 ч. и понеделник от 4.00 ч..

Гледайте ни! Очакваме ви и тази събота по БНТ1! Започваме точно в 17.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад