Съмнението, чрез което се утвърди вярата във Възкресението

Съмнението, чрез което се утвърди вярата във Възкресението
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В този брой Ви предлагаме:

„Неверието на ап. Тома е част от Божия промисъл” – в навечерието на първата неделя след Възкресение Христово Горан Благоев разговаря за посланието на евангелския сюжет, който възпоменава на този ден Църквата, с гл. ас. Людмил Петров, свещеник и преподавател по философия. Основен момент в разговора е неочакваното на пръв поглед съмнение на апостол Тома във Възкресението на Христос, тъй като той единствен от всички апостоли е бил готов да умре заедно с Иисус на кръста. Според госта „съмнението на апостол Тома е родено от жаждата да бъдеш едно със своя Любим Учител и Неговото отсъствие.” Ще научите още защо християнската вяра се изразява чрез евхаристийната чаша, защо тя ни конституира като общност и защо в християнството тялото става храм на Светия Дух: „Възкресението е реалност, в която пребиваваме тук и сега. Единствено в Него ние ставаме хора, а безсмъртието може да бъде постигнато единствено чрез единението с Бога.”

Дарове за папа Францискрепортаж за католическата общност от Белене, която очаква Светия отец; за даровете, които са му подготвили; за най-възрастния католически свещеник у нас, както и коментарите им за отношението на Светия Синод на БПЦ към тази визита.

Вяра, мир и общение са важните послания на папа Франциск разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Венеция, член на Кирило-Методиевския научен център в София. Той сподели, че в момента проучва монашески ръкописи от ХІV в., за да изследва духовното богатство от Средновековието в един много динамичен период: „Тези текстове показват, че в последната четвърт на ХІV в. е имало едно противопоставяне на Православието и Католицизма, предшествано от известен диалог, въпреки, че не е дал добри плодове”. По повод посещението на папа Франциск, гостът подчерта: „За Католическата църква е важен диалогът с всички Православни църкви. Една крачка от католиците – една крачка от православните. Ясно е, че Господ иска от нас да намерим пътя към единството!”. Водещият и събеседника му коментираха като необосновани твърденията на френския вестник „Фигаро”, че православните в България „оказват невероятно хладен прием” на папата.

Закрилата на светеца-победеносецрепортаж за един от малкото православни храмове у нас, в които се намира копие на чудотворната икона на Св. Георги от Зографския манастир – прочутия Фануилски образ, за когото се вярва, че е неръкотворен, защото светецът сам се е изписал върху него.

Ако сте пропуснали първото излъчване на „Вяра и общество”, може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ1 в неделя срещу понеделник от 4:45 часа, по БНТ4 в неделя от 11:00 часа и в понеделник срещу вторник от 3:15 часа, а по БНТ2 в събота от 9.30 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад