Св. Климент Охридски създава съзнание за писмеността. Кирилицата е политически проект на цар Симеон Велики

Св. Климент Охридски създава съзнание за писмеността. Кирилицата е политически проект на цар Симеон Велики
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Св. Климент Охридски създава съзнание за писмеността. Кирилицата е политически проект на цар Симеон Велики” – тази събота във „Вяра и общество”.

В поредния брой на предаването ви предлагаме:

  • Специален коментар на Горан Благоев за това как Православието отново е разменна монета в хибридната война, по повод дезинформацията в някои български сайтове за резолюцията на Европейския парламент в противодействие на пропагандата срещу него от трети страни.
  • „Чувствам се като ученик пред своя учител” – чуйте какво още каза патриарх Неофит специално пред камерата на „Вяра и общество”, след като отслужи в катедралния храм „Св. Александър Невски” Света литургия по случай 1100 години от успението на Св. Климент Охридски. Вижте и какви отговори дават част от архиереите на въпроса: „Св. Климент положи основите на Българската църква, какво гради върху тях съвременната ни Църква?”. Разберете и защо доайенът сред изследователите на делото на св. Климент Охридски проф. Климентина Иванова продължава да си задава тревожния въпрос: „Достойни наследници ли сме на нашия просветител?”
  • „Св. Климент Охридски вместо да се пита колко достойно е обществото, се е запретнал да го направи такова.” Със специалните материали и гостите в предаването ще намерите отговори на въпросите: Създател ли е на кирилицата или е усъвършенствал глаголицата, както учените твърдят напоследък? Какво писмено наследство е оставил и какво е достигнало до наши дни? Изпращат ли го на заточение в Охридско княз Борис и цар Симеон? Коя е най-голямата заслуга на последователите и учениците му? Дали сме достойни наследници на делото му? Чуйте разговора на Горан Благоев с проф. дфн Искра Христова-Шомова, доц. д-р Георги Николов и проф. Барбара Ломаджистро от университета „Алдо Моро” – Бари, Италия.
  • „Мария, Йосиф и младенецът Иисус са били бежанци” – разговор за „Първият рожден ден”, най-новата книга на писателя Теодора Димова, посветена на период от живота на Спасителя, неописан в Библията – Неговото детство. Чуйте авторските размисли за жертвоготовността на един мъж да приеме като свои жена и дете и да се грижи за тях, когато всъщност не са негови. „Обществото ни оглупява, изпростява и става лесно манипулируемо – затова и забравяме, че в центъра на празника Рождество е Иисус Христос, а не дядо Коледа” – смята авторът на „Първият рожден ден”.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад