Богословско образование извън университетите може да капсулира и дори да радикализира вярата

Богословско образование извън университетите може да капсулира и дори да радикализира вярата
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

          „Богословско образование извън университетите може да капсулира и дори да радикализира вярата” – тази събота във „Вяра и общество”

В поредния брой ви предлагаме:

  • „Богословието преживява трансформация и това го прави подозрително за висшия клир. ” Защо Светият синод не подкрепи усилията на академичната общност за защита на специалността „Теология”? Ще разберете как богословите приемат тази реакция. Защо студентите по богословие се чувстват като деца на разведени родители? Има ли напрежение между академичното богословие и висшия ни клир? Какви стъпки и срещи все пак е направил Св.Синод, за да защити специалността „Богословие”? Важни за църковния ни живот въпроси, на които Горан Благоев търси отговори от доц. д-р Екатерина Дамянова – преподавател в Богословския факултет на СУ, гл. ас. д-р  Смилен Марков – преподавател във Великотърновския университет, и гл. ас. д-р Адриана Любенова – преподавател в Пловдивския университет.

  • Архиерей, който страда, че не е сред паството си – памет за Св. Софроний, епископ Врачански в деня, когато БПЦ чества неговия празник

  • „Без излаз на море, високо в планината се появява едно своеобразно християнство.” Един невероятен разказ със звук и картина на гл. ас. д-р Владимир Димитров, преподавател по иконография в НБУ. Ще разберете защо практиките и богослуженията се извършват предимно около храма, защо повечето църквите са кръгли, защо се спазва обичая на обрязването, не се яде свинско месо, защо в храма се влиза бос и се сяда на пода, ще разберете защо етиопското християнство е силно повлияно от юдаизма и защо в Етиопия са едни от най-старите извори на християнството.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад