Съвместимо ли е масонството с християнството?

Съвместимо ли е масонството с християнството?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот!” – 130 години от кончината на първият български екзарх – Антим. Един видеоразказ с малко известни архивни документи за неговия драматичен житейски път, в който еволюира от привърженик на Цариградската патриаршия до глава на независимата Българска църква, от убеден русофил до архиерей, който е разочарован от «освободителите».

„В Църквата всичко е ясно, в масонството – тайно.” Защо масони и тамплиери смятат, че са християни, а християнството ги отрича? Може ли християнин да бъде масон? Гостите на предаването се обединиха около мнението, че „ В Църквата има тайнства, но тя винаги е работила открито и ясно. В тайните общества всичко е тайно, непрозрачно и на тъмно.”За Богдан Паташев – богослов от Католическата църква в България Масонството е несъвместимо с християнството. Мнението на Католическата църква по този въпрос е категорично и е отпреди повече от 100 години – християнинът не може да бъде масон! Не виждам и как един тамплиерски орден днес ще бъде наследник на организации изчезнали преди векове. Желанието да представиш едни добри дела с нещо заровено дълбоко в историята е наивно, претенциозно и необосновано. Зрителите ще имат възможност по време на разговора да видят фотоси, в които масони присъстват на католическа меса, а известни български духовници са в компанията на не по-малко известни родни „тамплиери”...Коментарът на гл.ас. д-р Иван Йовчев, преподавател в Богословския факултет на СУ е, че За разлика от Католическата, Православната църква не е изразила категорично мнение, но членуването на нейни последователи в тайни общества е неприемливо. Масонската общност не е монолитна. Веднъж те са с християнска насоченост, друг път са атеисти. Няма единна концепция за следването на Бог. Смущаващото е тайната при тези общества и фактът, че в техни ритуали се използват православни практики. Така се влиза в дълбочина на православната догматика и тя бива увреждана. Православната църква не забранява на свои членове да се срещат с различни хора, но лично мое мнение е, че тя трябва да задължи клира си да заяви своята принадлежност към един или друг орден или тайно общество.

За мисията да си добър пастир – разказ за отец Цанко Тотев от с. Лозен, Софийско. Един живот отдаден на Бог, вярата и хората.

„Блажени кротките, защото те ще наследят земята“ – коментар на третото свето блаженство. Доц. дякон Иван Иванов вярва, че „Кротостта е блажено състояние. Кротостта и смирението не е бездушие или безхарактерност. Те са инспирирани от живота на самия Христос. Дори, когато се гневи в храма Спасителят изпълнява законите на Бог-Отец, за да изчисти земята от греха. Господ успява да се помири с творението си, чрез личен пример на кротост. Затова кроткият и смиреният човек следва да бъде наследник на Божието творение“.

Предаването може да проследите и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад