Свободен избор или убийство – дискутираме християнската позиция срещу абортите

Свободен избор или убийство – дискутираме християнската позиция срещу абортите
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

  • „Животът е даден от Бог и е неприкосновен.” След един малоброен протест срещу абортите пред Парламента, във „Вяра и общество” дискутираме темата за отношението на християнството по този проблем. Даваме си сметка, че това не е особено печеливш ход в едно все по-секуларизиращо се общество, но смятаме, че е важно да предложим на Вашето внимание и гледната точка единствено доказаната в хилядолетията Истина – онази, която идва от Извора на живота. Защо християнството приравнява доброволния аборт с убийство, нарича го грях и го сравнява с духовна бездна, как може вярата в Христос да помогне на бъдеща майка да не направи фаталният избор – на тези въпроси Горан Благоев ще търси отговор със своите събеседници. За Димитрина Опренова от Първа баптистка църква „Християните имат право да говорят колко ценен е животът за нас, особено днес, когато живеем в свят на принизени ценностна система, морал и сексуално общуване. Жената има право на избор, но базиран на вички факти от всички страни.” Според д-р Камен Данов, православен богослов и лекар „Човекът е човек от момента на своето зачеване. Обществото ни може да е секуларно, но то е демократично. Всеки лекар полага клетва и се е заклел да не посяга на живота. Това е част и от лекарския морал и етика.” А за Александър Урумов – писател и драматург „Едно дете не се създава само. И жените, и мъжете имат своите отговорности. Но по-страшно е, че обществото ни оставя хората самотни и изоставени. Всяка година са правят наз 30 000 аборта, т.е. всеки ден умират повече деца, отколкото се раждат.”
  • Добрият пастир – в рубриката ви срещаме с пастор Тони Еленков от София.
  • Почит към трима светци, свързани с България, в навечерието на техните празници св. Димитър Солунски, св. Димитър Басарбовски и преп. Димитра Киевска. Научете какво разказват техните жития и къде се намират мощите им.

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00ч. и по БНТ Свят в неделя от 11.00 ч. и понеделник от 4.00 ч.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад