Съвременно гонение срещу християните

Съвременно гонение срещу християните
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази събота Ви предлагаме:

Ризата на св. Димитър Басарбовски – специален репортаж за днешния празник в Русе ознаменувал посрещането на драгоценната тъкан, която е покривала мощите на светеца. От този материал ще разберете за църковната почт към тези „ризи”, за мястото, където се намират сега неговите мощи и за обителта, където ще се пази реликвата, дарена на Русенския митрополит Наум от Румънския патриарх Даниил.

70 г. след първите процеси срещу Евангелските църкви в България и как животът подтвърди думите на Господ: ”И портите на ада няма да надделеят над моята Църква.” Памет за хората, които пострадаха невинни заради вярата си. Заместник-председателят на Обединени евангелски църкви Влади Райчинов споделя: „Родовата ни памет не бива да забравя историята. След 9 септември 1944 г. започва бърза разправа с опозицията, едрия бизнес и на третия етап - верските гонения. В първите месеци оптимизмът и очакванията за нещо положително са били големи, още повече, че част от евангелската доктрина е винаги да даваш шанс, дори и на лошите хора, че могат да се обърнат към доброто. После идва разправата... Църквата като цяло, обаче остава достойна.” Той припомни и как Георги Димитров, който произхожда от евангелско семейство, използва българските пастори като посредници пред Западните сили за по-облекчени клаузи на мирния договор с България, а след това атеистичната държава ги изправя на съд. Грета Ганева – секретар на Обединен Евангелски църкви, добавя: „Искали са да изтръгнат хората от тяхната вяра, да нямат критерии за добро и зло, а в християнството този критерий е Божието слово. Затова взимат елементи от тази християнска вяра и я размиват в конкретна идеологическа среда. Принуждават други вероизповедания да свидетелстват срещу Евангелските църкви, започва опит за морално детрониране на водачите в тази църква.” И двамата гости се обединиха около позицията колко опасно и вредно е държавата, и в частност политиците, да налагат своя морал на вероизповеданията, още повече да си припомним, че „моралът е формиран от това, което проповядват традиционните религозни общности и политиката не бива до го руши.” Беше засегнат и въпросът за днешните промени в Закона за вероизповеданията и позицията на Евангелски обединени църкви, която твърдо се противопоставя на опитите да не бъдат третирани като равни различните вероизповедания, както и опасността да се приемат на второ четене промени, които да гарантират двойно финансиране на някои от тях.

Хранете сираци в моя памет – за неизпълнената част от завещанието на Иван Евстратиев Гешов, един заможен българин, невероятна ренесансова личност и преди всичко християнин – милодърден и щедър.

• „Благовещение – празникът, който събира волята на трите ипостаси на Бога” За предстоящия празник богословът Мария Иванова разказва за „... човешкото смирение, Божия промисъл и човешкото „да” - съгласие като начало на божия план за Спасението”. Ще научите за смисъла този празник да се чества като празник на майката, за изпитанията и предизвикателствата към съвременната жена да следва пътя на Богородица...

Божествената светлина, която може да бъде съзряна от всичкиразказ за св. Григорий Палама и неговото учение по повод почитта, която отправя към него Църквата на втората неделя от Великия пост.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад