"Вяра и общество": Слизането на Благодатния огън – пряко от Божи гроб

Вяра и общество: Слизането на Благодатния огън – пряко от Божи гроб
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В 14.22 часа Благодатният огън слезе в църквата „Възкресение Христово” на Божи гроб в Йерусалим. Българската национална телевизия чрез специалното издание на „Вяра и общество” проследи това събитие и ви направи съпричастни на ежегодното чудо.

Ще имате възможност да видите различни материали и теми, свързани с най-великото събитие в християнството. Ще разберете връзката между евангелските текстове и ритуалите, свързани с подготовката на параклиса на Божи гроб преди запалване на Благодатния огън: ще научите какво символизира восъчният печат, който поставят върху вратите на параклиса, и защо церемонията на Велика събота е немислима без присъствието на православни палестински младежи.

От събеседниците на Горан Благоев доц. Екатерина Дамянова, богослов, и писателят Александър Урумов ще научите какво се случва с Христос на кръста, как Господ разбива предразсъдъците, защо Възкресението отваря вратите на Рая, защо апостолите са съкрушени, а учениците му се скриват, защо Христос разкрива Възкресението първо на жените-мироносици, какъв е символът на светлината.

След запалването на Благодатния огън част от предаването посветихме на темата за различното празнуване на Възкресение Христово от Източната и Западната църква. Ще чуете от проф. Георги Каприев защо ние хората сме разкъсали тялото Христово, защо вярата не е научен аргумент, защо Възкресението е най-точният аргумент за вяра, защо й трябват на Църквата чудеса, след като имаме чудото на самия човек. Специален материал ще ви запознае как се е насложило разминаването в изчисляването на Великден.

Нашето предпразнично издание завършва със свещеник Стефан Пашов, който ще ни открие как Господ очиства сърцето и душите ни, за истинския смисъл на Празника на празниците.

Екипът на предаването ви пожелава много светлина в душите през настъпващия празник на Възкресението Христово!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад