Църковен съд за митрополит Николай. Защо?

Църковен съд за митрополит Николай. Защо?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БПЦ проваля Всеправославния събор. Това вече е факт! – тази събота във „Вяра и общество”

В този брой Ви предлагаме:

 БПЦ направи така, че Всеправославният събор  вече не може да бъде нито „свят”, нито „всеправославен” – вижте в предаването първия коментар на решението на Св. синод от вчера. За гл.ас. д-р Атанас Славов – 

           „Случващото се е планирана акция, съгласувана с Москва. Това е провокация. Всички точки от дневния ред в Крит бяха съгласувани още през януари т.г. БПЦ не иска диалог, а конфронтация и отказ от участие, което няма да бъде без последстия за нас. Жалко. ” Доц. д-р Дилян Николчев каза с ирония, че „БПЦ защитава най-ревностно чистота на Православието, на фона на отказа за свикване на Всенароден църковен събор, който се свиква императивно на всеки четири години”.

„Митрополит Николай няма място в БПЦ!” – миряни поискаха „Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай” да бъде освободен от длъжността си на правоправещ Митрополит на Пловдивска епархия, както и да бъде образувано срещу него Църковнонаказателно дело...” Подписката им съдържа обвинения в симония (търговия с църковни постове), финансови злоупотреби с Пловдивската семинария, участие в предизборна кампания, противоречащо на синодално решение. За Спиридон Арнаудов, мирянин от Асеновград, един от инициаторите на подписката „това е последен опит да бъдат чути хората. От регионална, тя вече се е превърнала в общонационална.” Щерьо Паспалев, друг участник в подписката, също мирянин от Асеновград,  беше категоричен: За всеки нормален човек епископът следва да е благ, човеколюбив, смирен, добър. Ние изпадаме в потрес заради това, което е нашият владика всъщност. Неговият митрополитски стол е следстие на подкупи, за което хора са готови да гласуват пред съда. Освен това има финансови нарушения при дотирането на Пловдивската духовна семинария, за което е изгонен от владиката преподавател, дръзнал да му поиска сметка. И такива са още поне 4-5 случая.” Според доц. Дилян Николчев тази подписка е прецедент в БПЦ през последните 25 години. Всички събеседници изразиха надеждата, че това което се прави с подписката, вече дава своите плодове.  Целия разговор гледайте на сайта на предаването.

В този брой Ви предлагаме още:

Вярата и разумът не си противоречат – доц. Димитър Попмаринов, декан на Православния факултет при ВТУ, за най-новата си книга „Между вярата и разума”.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад