Църквата на Македония няма право да празнува 1000-годишнина

Църквата на Македония няма право да празнува 1000-годишнина
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Една църковна структура като Македонската, с 50-60 годишна история, не би могла да празнува 1000 години съществуване" чуйте становището на Русенския митрополит Наум за отношенията ни с Македонската църква и за това искрено ли е било желанието й БПЦ да стане нейна църква-майка. Разберете защо, според него „МПЦ няма здрава връзка с църковната история на Българската църква”.

„Когато ние говори с документи, оттатък говорят с фантазии.” -разговор с проф. Христо Матанов и с публициста Николай Кръстев по повод най-новото решение на МПЦ да си присвои и титула архиепископия на Първа Юстиниана. Според проф. Матанов „няма нищо общо названието на тази древна църковна структура с Охридската архиепископия, която е българска архиепископия призната от самата Византия. Прима/Първа Юстиниана е днешният Царичинград край Лесковац в Сърбия, родното място на император Юстиниан, който той обявява за архиепископия, която е просъществувала твърде кратко”. Според проф. Матанов „казусът с Украинската църква ще се повтори и с Македонската и това ще е в ущърб на БПЦ. Вселенският патриарх едва ли ще пропусне възможността да се направи на православен папа и да увеличи своя диоцез и влияние.” За Н.Кръстев – „последното действие на македонският клир е опит да се прекъснат общите корени и връзките с БПЦ. Опит да се надгради сегашния църковен елит в Македония. В същото време Цариградският патриарх добре владее дипломацията. Той ориентира МЦ да се обърне към Вселенската патриаршия, след като БПЦ започна да бави топката. След Украинската църква въпросът за автокефалия ще бъде поставен и за Молдовската, и за Черногорската, и разбира се за Македонската. Защо БПЦ няма кураж да извади аргументи от историята и да прехвърли топката в двора на Вартоломей?”

"Ако загърбим светата литургия няма да бъдем общност, чрез която се обединяваме в Христа." – втора част от специалното интервю на Горан Благоев с Русенския митрополит Наум по случай неговата 50-та годишнина. Чуйте какво е отношението на един от младите български архиереи към литургиката; за обичта му към историята; за неговия родов корен; за морето, край което е роден и най-вече за убедеността му, че „чиляк на 50 не се счита за стар“.

„Всеки човек може да бъде видян през призмата на Евангелието” – Теодора Димова представя най-новата си книга, сборник с християнски есета „Зове овцете си по име”: „Тези есета нямат претенции да дават отговор. Те са като въпросите на евангелския Никодим, защото вярата е един постоянен път. Но тя винаги трябва да се изразява със спонтанен трепет, искреност и откритост.”

Предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад