В опасност ли е традиционното семейство?

В опасност ли е традиционното семейство?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

· Четвероевангилието на цар Иван Александър – „преплитане на духовно водачество и светско властване”. Един от най-великолепните ни ръкописи, вече има своята пълна фототипна версия. За историята на богато илюстрирания манускрипт и за вдъхновението той да достигне до повече хора, неочакван разказ от проф. Елисавета Мусакова, един от авторите на научния коментар и Методий Петриков, един от издателите на фототипната версия. Проф. Мусакова анализира, че ръкописът поставя „сериозни въпроси относно богословската ситуация по времето на Второто Българско царство, за приоритетите и съжителствата между власт и Църква, поставя въпроса къде е написан ръкописа – в Атон или Търново, как е попаднал извън пределите на България?” Методий Петриков разказа как Британската библиотека откликва на идеята за фототипното издание и разкри иновативните технологии при цветоотделянето, които са в основата на силното въздействие на цветните миниатюри. И двамата бяха единодушни, че пълното фототипно издание ще даде възможност на повече изследователи да разгадаят някои от тайните, които все още крие ръкописа.

· Надежда за средновековната църква в Беренде – как грижата на учени, реставратори и обикновени хора подтикна инициативността на местните власти и срещна съпричастността на „Вяра и общество”, за да може един уникален български храм от средновековието да бъде спасен за поколенията.

· „Налагането на „розов фашизъм” е пагубно за обществото ни.” Организаторите на Поход за семейството са събеседници на Горан Благоев и защитават каузата за традиционното семейство.

Адвокат Николай Колев /православен/: „Не беше осъзнато търсенето на сътрудничество между трите християнски деноминации, но то се получи естествено и практиката доказа, че сме изразители на обществените нагласи. Особено, когато агресивното поведение на ЛГБТИ-обществата претендират за законодателни промени, посягат на идентичността на пола и самосъзнанието на деца.”

Ивайло Тинчев /евангелист/: „Резултатите от джендър идеологиите са пагубни. Когато традиционните семейства са здрави и силни, обществата са проспериращи. Деца, осиновени и отглеждани от хомосексуални двойки след години съжаляват, че детството им е ограбено, че не са имали истински майка и татко.”

Д-р Богдан Пенев /католик/ – „Бог ни обича с проблемите ни, но Бог не обича греха. Истинската любов към човека е, когато му покажеш пътя към истината.”

· Трите лекарства на църквата или как един истински духовник устоя на изкушението да стане сътрудник на ДС и живя с обичта на своето паство – в рубриката „Добрият пастир” Ви разказваме за наскоро отишния си от този свят отец Минко Казаков, който беше най-възрастният свещеник в Русенска епархия.

Последното за сезона живо предаване може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя (03.06) срещу понеделник (04.06) от 4.45 ч., а по БНТ Свят – в неделя (03.06) от 11.00 ч. и в понеделник (04.06) срещу вторник (05.06) от 2.00 часа.

Очаквайте от 21 юли т.г. най-доброто излъчено този сезон в предаването „Вяра и общество”, а на 15 септември ще подновим редовните си излъчвания „на живо” в ефира на БНТ.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад