Вече са известни старите български църкви в Солун

Вече са известни старите български църкви в Солун
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Памет за всички паднали за вярата и отечеството – видеоразказ за дълбоките корени на Архангелова задушница. Научете защо почитта към загиналите воини се свързва с имената на св. патриарх Евтимий Търновски и св. Киприан Българина, митрополит на цяла Русия.

Молитвата за починалите в християнството се свързва с възкресението на Лазар – в деня на последната за годината Задушница разговаряме за онова, което неминуемо ще се случи с всеки от нас, и за упованието на християните във вечния живот. От разговора на Горан Благоев с архиепископ Христо Писаров ще научите защо има нужда от дни за общ помен на починалите и защо Задушниците предшестват големите пости, дали раздаването на храна на задушница не е отзвук от езическите времена, не измества ли тази традиция молитвата и дали мъката по починалия е израз на любов или на егоизъм. Ще чуете разсъжденията на духовника за това какво е смъртта и има ли доказателства, че след нея има живот. Архиепископ Христо Писаров припомни, че с храната, която раздаваме на Задушница, "трябва да нахраним нуждаещите се, а връщането към спомена за починалия е утешение за живите".

Монахът, който стана цар – специално пред екипа на „Вяра и общество” известният полски медиевист проф. Мирослав Лешка разказва за своята книга „Симеон Велики и Византия”, която отскоро е преведена на български език. Научете повече за това как в Константинопол младият Симеон води аскетичен монашески живот, как след това по повеля на баща си оставя расото и поема властта и дали амбициозният български владетел е успял да получи патриаршеско достойнство за главата на младата българска църква.

В Солун до Балканската война е имало цели 4 български църкви! За първи път български учен успя да установи патроните на всички православни български храмове в Солун, да ги локализира на съвременната карта на града и да проучи историята им. Единствено зрителите на „Вяра и общество” имат шанса да се запознаят с разкритията на известния историк доц. Юра Константинова по една тема, която досега беше забулена в тайна. От нея ще научите, че първата печатница в града е създадена от българи за български книги, но и че влиятелни български фамилии предпочитат да са част от гръцкия елит и да подкрепят Цариградската патриаршия, а не Българската екзархия. Тема на този разговор е и нерадостната съдба на православните българи в Солун след Междусъюзническата война и гибелта на екзархийския наместник в града архимандрит Евлогий.

Екипът на „Вяра и общество”
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад