Запалването на Благодатния огън - във "Вяра и общество"

Запалването на Благодатния огън - във Вяра и общество
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По традиция на Велика събота директно от църквата на Божи гроб в Йерусалим проследяваме запалването на Благодатния огън.

"Възкресението разкрива истинския образ на човека" - за Възкресението Христово, за неговото преломно значение, за символиката и смисъла на Празника на празниците Горан Благоев разговаря с архиепископ Христо Писаров, гл. ас. Смилен Марков и богослова Никола Антонов. Макар и по различен начин гостите се обединиха около мнението: "При Възкресението човекът става годен да стои пред Бог и да съзерцава лицето му. Христос възкръсва в първия ден на седмицата, когато е създадено Творението. Чудото е за всеки човек, не само за християните и с това Възкресението превръща християнството в универсално. Бог знае как всяка една човешка душа как трябва да свети и къде. Но нашата Църква дължи много на хората, за да ги приобщи в пълнота към вярата." Предлагаме ви и разнообразни тематични материали, чрез които ще проследите най-важните обичаи в църквата на Божи гроб, свързани с подготовката на храма и очакването на Благодатния огън.

Специалното ни издание е обогатено с репортаж за единствената църква в София, чийто патронен празник е на Възкресение Господне. Може да присъствате и в една класна стая на НГДЕК, където учител и ученици свободно разговарят за Христовото Възкресение, без това да е урок по вероучение. Заедно с децата от няколко неделни училища в София в двора на столичния храм "Въздвижение на Св. Кръст Господен" може да научите какъв е смисъла на пасхалното яйце и каква е благородната им инициатива.


Екипът на "Вяра и общество" Ви пожелава светъл и благодатен празник!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад