Вяра и общество - 1 март 2014

Вяра и общество - 1 март 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

 „Неверието е грехът на първите хора, който светът наследи” – в новия брой на „Вяра и общество”

  В този брой ще видите:

Един интересен поглед за човешкия стремеж към познание и първородния грях, за първата непоискана прошка, за опрощението и покаянието в живота на християните – разговор на Горан Благоев с проф. Калин Янакиев и пастор Христо Куличев. „Едно е да познаеш злото като нещо, което съществува, друго е да го извършиш.” – твърди проф. Калин Янакиев. За пастор Куличев наследеното и днес неверие е грехът на Адам и Ева, който ние наследяваме. „Не греха наследяваме, а безчинието на Адам и Ева (изпадането от чина, загубата на доверие)” – продължава разсъжданията си проф. К. Янакиев. Според него три са унищоженията, които първите хора извършват – повярвали са, че Бог е тиранин, че не е Отец, а света са възприели като средство за манипулация.

Въпреки различните тълкувания и анализи Сердикийският събор е Вселенски, проведен преди 17 века в днешните български земи и като такъв е първият, който твори канони. Това е мнението на византолога доц. Веселина Вачкова, автор и на книгата „Сердикийският събор: 1670 г. история и интерпретации”. Според нея това е един уникален събор с многобройни представители, на границата на Източната и Западната империи. Ще чуете и разсъжденията й за Символа на вярата, съставен от св. Атанасий Велики, в който се казва че Св. Дух изхожда както от Бог-Отец, така и от Бог-Син.

Каква е позицията на Св. Синод след искането на Вселенския патриарх Вартоломей да бъде демонтиран паметникът  на екзарх Антим от двора на българската църква „Св.Св. Константин и Елена” в Одрин?

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад