Вяра и общество – 5 април 2014

Вяра и общество – 5 април 2014
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Страшно е изкушението на Руската църква, която съществува в атмосфера на рецидивиращ авторитаризъм” – дискусия във „Вяра и общество”, дали православието може да бъде инструмент на геополитиката.  

В този брой Ви предлагаме:

 Може ли Църквата да взима отношение към изявите на светски художници и не се ли превръща в цензор? – отзвук от конфликта между Варненския митрополит Йоан и художника Калоян Илиев – Кокимото, по повод изложбата му „Еротична нотка в колелата на християнската машина”.

Съществува ли „радикално православие”? А „славянско православие”? Какви цели то може да обслужва?

Според проф. Калин Янакиев „...страшно е изкушението на Руската църква при този рецидивиращ авторитаризъм, а „ проф. Александър Дугин, приближен на руските управляващи стилизира целия Запад в развала и разпад, срещу което се изправя Православието на Путинова Русия.” Проф. Стоян Денчев  не споделя страховете на проф. Янакиев  и заяви, че съвсем не всички в Русия споделят идеята за славяно-православен цивилизационен модел. Двамата събедедници останаха на протовоположни мнения и дали има опасност и в българска среда да се породи изкушението от използването на слявянското православие за геополитически цели. Повече – вижте в предаването.

Да изкупваш греха си в продължение на 47 години – „Азбука на вярата” ви разказва за преподобна Мария Египетскав навечерието на петата неделя от Великия пост.

Екипът на „Вяра и общество"

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад