Вяра, изпитание или просто диета е Великият пост?

Вяра, изпитание или просто диета е Великият пост?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Постът е отказ от нашите зависимости – тази събота във „Вяра и общество”

В този брой ви предлагаме:

„Бог ми помогна да победя страха в себе си” – разказ за преп. Герасим Йордански в деня на неговата памет. Една история за хармонията между човека и звяра, която звучи актуално, макар да се е случила преди 17 века.

Постът ни отвръща от лоното на ежедневието – защо днес хората  подхождат към поста? Ще чуете интересните разсъждения на гостите на Горан Благоев - свещеник Стефан Пашов и богослова Пламен Иванов. Ще разберете защо постът е 20% молитва, 20% бягство от греха, 20% духовно образование, 20% добротворство и само 20% хранителен пост? Защо постът за тялото е храна за душата, защо този период ни връща към духовния живот на Църквата, ако сме загубили посоката, благодатта на Бог или просто сме в криза?

Тържество на светите икони – разказ за първата неделя от Великия пост, наричана Неделя на светото православие.

Непознатото православие. Православието в Америка е факт, откакто там има имигранти. Културният антрополог Надежда Савова-Григорова ще сподели своите  емоционални, лични впечатления от православните манастири в Аризонската пустиня. Ще разберете как и защо се строят храмове със специални помещения за цели семейства, защо за тези хора православието е начин на живот и как той се изправя срещу господстващия начин на живот в американското общество – комерсиализацията.

Екипът на „Вяра и общество”

Гледайте „Вяра и общество” всяка събота от 17:00 часа по БНТ1!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад