Вяра, която побеждава смъртта, или разтърсваща изповед, която няма да забравите

Вяра, която побеждава смъртта, или разтърсваща изповед, която няма да забравите
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

«Щастието е на небето при Господа» едно от откровенията на разтърсващия разказ на баща и син Ел-Тауил, православни християни, които разкриват мрачната картина на един от многото атентати в Египет, при който са загинали майката и дъщерята в семейството. «Те са мъченици, защото загинаха в името на Господ. Не им беше даден избор, но ако беше, щяха да изберат мъченичеството. Ние сме горди и щастливи с тяхната смърт!» – споделя синът Петър Ел-Тауил. А бащата Емад Ел-Тауил добавя « Който се приближи към Господа придобива качества характерни само за Господа. Ако имате нещо ценно бихте го скрили и пазили. Те ни бяха най-скъпи в живота. Ние знаем, че те са в Рая и желаем да бъдем при тях. Раят е най-скъпото място.» Проследете целия разговор, за да надникнете в едни изстрадали, но изпълнени с невероятна вяра души. Писателят Александър Урумов е посетил Египет след последните атентати в тамошните коптски църкви и споделя : «Истинската църква е в битки, гонения и утеснения. Заснех филм, който скоро ще бъде показан на зрителите и той се казва «9 часа и 57 минути Египетско време» – часът на атентата църквата «Ел-Ботросейя» в Кайро, за който разказваме в предаването. Ще видите и откъс от филма в който майка, изгубила 10 годишната си дъщеря говори без капка упрек към Бога защо е пожелала на погребението всички да дойдат облечени в бяло, а не в черно.

„Разширяването на сърцето е синоним на духовния живот” –така Пламен Сивов от сайта „Православие.БГ” представи новата книга на архимандрит Захариас (Захару) „Разширяването на сърцето”. Според Сивов авторът говори, че „раждането на вярата е тайната на срещата с Бога. Молитвата е най-естественото състояние на вярващия човек и тя може да бъде произведение на изкуството.” П.Сивов припомня и думите „Дръж ума си в ада и не се отчайвай” на които е посветена специална глава в книгата: „... да държим ума си в Ада означава да помним смъртта, да не забравяме, че по света винаги има страдание, но това не бива да ни отчайва, защото има един Съдия, Който ще отсъди, но и ще помилва.”

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00ч. и по БНТ Свят в неделя от 11.00 ч. и понеделник от 4.05 ч.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад