За брака като институция във "Вяра и общество", 07.02.2015

За брака като институция във Вяра и общество, 07.02.2015
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

“Бракът ще има своя нов възход!“ – тази събота във „Вяра и общество”

В този брой ще видите:

„Нездравите бракове водят до нездраво общество” – разговор по проблемите на брака и семейството в съвременното общество, провокиран от предстоящата Световна седмица на брака. Заедно с гостите в студиото Михаела Джоргова – председател на Асоциация „Общество и ценности” и координатор на Седмицата на брака в България, богослова Димитрина Опренова от Евангелската църква, богослова Богдан Паташев от Католическата екзархия и православния свещеник Сава Кокудев търсим отговор на въпросите: В криза ли е бракът?

Защо все повече млади хора у нас предпочитат да живеят само на семейни начала? Пред какви изпитания е изправено съвременното семейство и дали те са следствие от разпада на християнските ценности? Нашите гости бяха категорични: „Бракът ще има своя нов възход”. Според Богдан Паташев „бракът е вплетен в човешкото битие и ще го има до края на времената. Трябва обаче да отвикнем да разглеждаме свободата единствено и само като задоволяване на претенции”. Димитрина Опренова подчерта: „Днес да съществуваш, значи да пазаруваш – същото е отношението ни и към брака. А той може да бъде едно прекрасно място: трудно, но ... благословено”. Михаела Джоргова цитира изследване сред млади хора, според което почти всички от запитаните „очакват бракът им да продължи цял живот, но в действителност всеки втори брак се разпада” и допълни: „А иначе всички сме либерални до момента, в който последиците от брака засягат децата ни и тогава ставаме консервативни.” За свещеник Сава Кокудев „бракът е единство и трябва като дете, с чисто отношение да присъстваш в него. Семейството е чудо, а двамата партньори са домашната църква.”

За истинското и родолюбиво дарителство, без личен интерес и шумен PR – как брокер от Дупница възстановява и съхранява старинни храмове.

„От 25-ия час до вечния час” – духовната автобиография на К. Вирджил Георгиу, който по невероятен начин разказва за отговорността на духовното служение и за това защо да си свещеник, означава да бъдеш два пъти отец. „В тази книга като че ли не се ходи по земята” – споделя главният редактор на портал „Култура” Тони Николов, който представи книгата в студиото ни и от когото ще научите кои са 25-ият час и вечният час и как по нишката на спомена авторът разказва за времето на небето.

Защо за Бог живите и мъртвите са едно – в навечерието на задушница, когато отдаваме почит на нашите близки покойници, научете повече за Християнския помен от рубриката ни „Азбука на вярата”.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад