Българската църква трябва да възстанови в диптихите полагащато й се пето място!

Българската църква трябва да възстанови в диптихите полагащато й се пето място!
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В поредния брой можете да проследите:

За съдбата на паметника на екзарх Антим в двора на българската църква „Св. Св. Константин и Елена” – гневът на Цариградския патриарх Вартоломей и позицията на български митрополити. Единствено в предаването материал в аванс, преди официалните разговори в Синодалната палата този понеделник.

Официалната визита на патриарх Вартоломей в България е повод да бъде поставен въпросът да се поправи една историческа несправедливост – (пред) последното място в списъка на патриаршиите, което заема Българската православна църква. Тази теза в студиото защитиха историците доц. д-р Веселина Вачкова и проф. д-р Пламен Павлов. Двамата са част от 256-те български учени, интелектуалци и общественици, подписали Призив към Цариградския патриарх за мястото в диптихите на Българската църква. „Имаме основание да искаме това и не е вярно, че липсват патриаршески документи. Учредяването на Българската Патриаршия е най-добре документираното събитие в църковната ни история” – беше категорична доц. В.Вачкова. А проф. Пл. Павлов добави – „Нашата църква е призната не само от древните източни църкви, но и от Рим. Не бива да се отказваме от древната ни святост.” Вижте какво казаха още на сайта на предаването ни.

„Предстои голям диалог за ценностите ни в живота” – продължение на разговора ни от предишното предаване за нахлуването на чуждия за християнската ни същност празник Хелуоин в детски градини и училища. Сега отговарят институциите. За Татяна Предова, главен експерт от Дирекция „Достъп на образование и подкрепа на развитие” към МОН "Образованието ни е светско и няма място за Хелуоин. Медиите насаждат определен модел за поведение, а българското училище все пак е отражение на обществото. Трябва да се опитаме да събудим здравия дух". Ева Жечева – председател на Агенцията за закрила на детето беше категорична: „Родителите носят първостепенна отговорност за децата. Ще направим проверка, ще наложим санкции, ще предприемем мерки, но в Конвенцията на ООН за детето то е обект на права, а не на закрила.”

„Безсилие на институциите, вътрешна разколебаност, цялостно неумение и незнание, невъзможност да се оцени явление, което стъписва” – коментира отговорите на представителите на българските институции д-р Николай Михайлов. „Чрез празничната система нахлува дидактиката на окултното, демоничното, а не осъзнаваме, че после всичко ще приключи с деградация!”

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад