Паметта - задължение и част от идентичността на християнина

Паметта - задължение и част от идентичността на християнина
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Трудно е да се създаде култура на паметта в България” – дискусия за отсъствието на обществен и църковен (разбирай православен) интерес по повод първата по рода си инициатива – Европейският ден за почит към жертвите на тоталитаризмите. Тук бе обединена почитта към жертвите на османски кланета през 1913 г., на атентата в „Св. Неделя”, политзатворниците от преди 9.09.1944 г., разстреляните деца от с. Ястребино и жертвите на комунистическия режим. За свещеник Поало Кортези от католическата енория в Белене „България е много политизирана. Има тенденция за неглижиране жертвите на тоталитаризмите. Страданието ни доближава до съдбата на тези жертви и затова нашият призив – покана е да има култура на паметта и за това да се грижат не само духовниците, но и всички хора с отношение към проблема. Християнска ценност е да почитаме жертвите.” Според публициста Даниела Горчева „Няма как да се очаква от духовници, които се возят в скъпи коли и не се противопоставяха на пръстъпния преход да канонизират за мъченици жертвите от времето на тоталитарния режим”. Богословът Пламен Иванов подчерта, че „Отсъствието на БПЦ в тези чествания остава празнота. Трябва да се знае, независимо от многото мнения по въпроса, че БПЦ е по-скоро жертва, а не сътрудник на тоталитарната власт. Тя дава своите жертви и е потисната по време на тоталитарния режим.”

Как институционалните пукнатини се превръщат в духовни и поставят на риск съществуването на вековен столичен храм? Разказ за съдба на 130-годишната църква „Свети Георги” в кв. Дървеница, който е под угрозата да се саморазруши заради невзети мерки след земетресение преди 6 години и започналия наскоро в съседство строеж на жилищен блок с подземни гаражи.

„Блаженството е по-висша форма на щастието.” – нова рубрика на предаването за блаженствата. Разговорът по първото блаженство е със свещеник Стефан Пашов – „ С грехопадението блаженството се загубва и човек започва да го търси под формата на щастие. Блаженството е план за човека, но този човек следва да бъде храм за душата. За съжаление сме изградили култура за грабене на щастието, което ние възприемаме като материално притежание. А най-голямата трагедия на нашето време е, че спираме да обичаме.”

„Бог е най-голямата реклама”- откровението на световно известната оперна прима Красимира Стоянова за пътя ѝ към вярата.

Предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., а по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад