За образа на Левски, разкъсван между секуларната представа и Църквата

За образа на Левски, разкъсван между секуларната представа и Църквата
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Одеждитена Левски поставя в Сопотския метох местен свещеник чак през 1965 г. – неизвестният факт единствено във „Вяра и общество”

В този брой на предаването ще видите:

Богослужебните одежди на Апостола не са автентични, а излагането им цели негова бъдеща канонизация” – вижте специалния репортаж по темата и дискусия между доц. д-р Христо Темелски, директор на Църковно-историческия институт при Българската патриаршия, Елинка Бояджиева, председател на Софийския комитет „Васил Левски”, и ставрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов, предстоятел на столичната църква „Св. София”. По телефона се включи и Стефан Филчев, директор на къщата-музей „Иван Вазов” в Сопот, който е един от двамата специалисти подписали протокола за изнасянето на одеждите от Сопотския манастир в София. Според него идеята за това начинание е на председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски” – Васил Василев, а основната му цел е да се направи лабораторно изследване на одеждите. Дали Църквата не е заложник на поредния личен интерес? Чуйте отговорите в предаването.

Потомци на народа, който говореше езика на Христосспециален материал за най-голямата общност от сиро-яковити, която живее в Европа.

Изящният, непознат иконописец – разказ за тревненския зограф от Възраждането Симеон Цонюв

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад