За отсъствието на български архиерей в делегацията при папата

За отсъствието на български архиерей в делегацията при папата
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Отсъствието на български духовници в делегацията при папата е наше общо отстъпление от делото на светите братя-първопросветители”. Защо за първи път от 20 години насам в българската делегация, водена тази година от президента при папата, нямаше духовно лице? Протоколна грешка или политика? И за чия сметка?

В студиото Горан Благоев търси отговори на тези въпроси с проф. Кирил Топалов, посланик на България при Светия престол, и Тони Николов от списание „Християнство и култура”. Ще разберете подробности от дипломатическите грами във връзка със състава на делегацията, които е изпратило българското посолство във Ватикана, препоръките, които е дало, както и защо служителите ни зад граница не могат да коментират веднъж взети решения от висшите институции в България.

Ще научите също защо Тони Николов обвинява президентската администрация за случилото се и защо Българската православна църква се обиди на висок тон, след като Светият синод не е променил мнението си, че католиците не са Църква, а ерес?

Ще се убедите какво е направила българската държава и посолствата ни в Рим, за да имат сънародниците ни там храм, в който да се черкуват. Остава само да разберете какви са заслугите за това и на самата Българска православна църква?!

Признание не само за България, но и за човечността – какво казаха инициаторите на конференция, която се проведе в София в подкрепа на номинацията на БПЦ за Нобелова премия за мир.

Съвестта на Светия синод – църковният изследовател Борис Цацов представя публикуваните за първи път „Дневници” на Старозагорския митрополит Павел (1882 – 1940). Какво казват дневниците за живота, вътрешните борби и крамолите на висшите архиереи от първите десетилетия на ХХ век – научете повече от разговора.

Денят, в който се ражда Църквата – раказ за Петдесетница в навечерието на празника.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад