За смирението и Голгота на човека – интервю на Патриарх Неофит

За смирението и Голгота на човека – интервю на Патриарх Неофит
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За смирението и Голгота на човека в патриаршески одежди – специално интервю на Българския патриарх Неофит, тази събота във „Вяра и общество”

В този брой ще видите:

По случай 70-годишния си рожден ден Българският патриарх Неофит беше любезен да застане пред камерите на предаването и в разговор с Горан Благоев да разкрие своя път към вярата, ролята, която са изиграли неговите родители, за да се отдаде на служение към Бог, за срещите, поуките и преживяванията му през годините в израстването му като християнин, за създаването на камерния хор „Йоан Кукузел” в годините на атеизма, за влиянието на ДС в живота на БПЦ, за любовта, смирението и благотворителността, която той не обича да афишира.

„Св. Йоан Рилски завеща Христос на българския народ” – в навечерието на празника на светеца, разговор на Горан Благоев с игумена на Кладнишкия манастир йеромонах Рафаил и писателя Теодора Димова за това следва ли днес българинът заветите на „Св. Йоан Рилски”. За Теодора Димова: „Нравствените добродетели се отглеждат грижливо, те не идват даром. Това е непрестанна борба в самите нас. Апатията и унинието са опасни, защото така допускаш злото до себе си.” Според йеромонах Рафаил: „Днес влизаме в храма за бизнес сделка с Бога. А Бог е цел, а не средство. Покаянието не е съжаление, то е преобръщане на цялостния ни светоглед, обръщане към Бог. В крайна сметка човек става смирен не когато се вглежда в себе си, а когато се вглежда в Бог.”

Най-голямата църква на България, която носи името на чужд светец – един век от преименуването на катедралния храм „Св. Ал. Невски” в „Св. Св. Кирил и Методий”, което продължи само пет години...

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад