За важността на поста и за (не)снизхождението на Църквата

За важността на поста и за (не)снизхождението на Църквата
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Постът не е лишение, той отваря място за Бог” – разговор тази събота във „Вяра и общество”

В този брой Ви предлагаме:

„Опасността от либерализация на поста е да се движим по пътя на лесното християнство” – важността и спазването на поста е една от темите, които ще обсъжда предстоящият Всеправославен събор това лято. В аванс предаването ви предлага гледните точки на двама преподаватели по богословие. За доц. Костадин Нушев „постът не е само въздържание от храна, това е редуване на молитва и тайнства по пътя на промяната на нашето съзнание. Само 8-10% спазват поста. Добре е да има снизхождение към тези, които не могат да го изпълнят, но е добре и да имаме идеал и духовна дисциплина - неща, които той олицетворява.” Гл. ас. д-р Смилен Марков смята, че „разписването на много правила може да доведе до хаос. Постът не е само телесен. Ние сме дуалисти – духът е отелесен, а тялото одухотворено. Постът е елемент на покаянието. Това е битка, пътуване, преодоляване на асиметрията в отношенията. Той следва да бъде радост.” Чуйте какво казват още двамата събеседници на Горан Благоев.

„Явната воля на Господ е всички християни, всички, които вярват, да са обединени в Неговото име”  – специално интервю за БНТ – единствено пред камерата на „Вяра и общество”  - на държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

„Навярно все пак Савската царица е историческа личност, дъщеря на етиопски владетел” – разговор за скритите духовни послания на Стария завет с водещия наш семиотик и хебраист проф. дфн Мони Алмалех, който припомня и хипотезата, че синът на Савската царица от любовта ѝ с цар Соломон е получил свещения Кивот – т.е. Ковчега на завета.

„Дари любов” на тези, които са в нужда – анонс за предстоящата на 16 и 17 април акция на едноименното сдружение и столичния храм „Възнесение Господне” за събиране на бебешки аксесоари, дрехи за всички полове и възрасти, играчки и книги за бедни семейства и за деца, лишени от родителски грижи.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад