За вярата и суеверията

За вярата и суеверията
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Суеверието е неверие към Бога" – специален гост тази събота във „Вяра и общество” Ловчанският митрополит Гавриил

В този брой ви предлагаме:

„Истинската вяра помага на човека, а суеверието е духовни окови” – разговор, провокиран от счупения фенер на българската църковна делегация за Благодатния огън, който разпали въображението за апокалиптични прокоби. „Дребният човек търси дребното, а вярващият – Бога!” – така Ловчанският мирополит Гавриил коментира суеверните реакции около счупения фенер. Чуйте интересния му разказ за чудесата около слизането на Благодатния огън на Велика събота в Йерусалим, за съмнението и неверието и за суеверието като празна вяра, която не носи никаква полза. „Истинската вяра помага на човека, затова е много важно децата ни да изучават „Религия” като редовен предмет в училище”- каза още митрополит Гавриил и допълни „Няма да спрем да настояваме за въвеждането на вероучението, защото искаме да помогнем за възпитанието на децата и бъдещето на България”.

„Няма арменец, който да няма в семейството си поне един канонизиран мъченик”Арменската църква провъзгласи за светци жертвите на османския геноцид през 1915 г. – Вартануш Топакбашян, главен редактор на сп. „Ереван”, потомък на арменски бежанци у нас за паметта и прошката, за политиката и компромиса и... за един спасен арменски молитвеник отпреди 100 години.

Консумативна култура и/или духовност. Защо основен обект в рекламите е тялото, но никога – душата? – световноизвестният социолог и културен антрополог проф. М.Федърстоун пред камерата на „Вяра и общество” – разговор с продължение...

Тони Николов за новите заглавия на фондация „Комунитас” - книгите „Срещи със Солжиницин” на протойерей Александър Шмеман и „Проповеди” на Джон Нюман. „И двамата автори са големи проповедници. Чрез тях се разбира, че проповедта не е обикновено нравоучение, а духовно задълбочено послание, изразено с красив и изящен език.”

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад