Загубата на вяра в Бог се корени в обществото на богатствата и излишъка

Загубата на вяра в Бог се корени в обществото на богатствата и излишъка
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В изданието ни тази събота Ви предлагаме:

Православието е богословие на любовта, а католицизмът – богословие на властта” – най-неочаквано един световноизвестен философ, роден в католическа среда, не спестява критиките си към Католическата църква. Във втората част от разговора на Горан Благоев с акад. Умберто Галимберти, който определя себе си като атеист, ще научите каква е връзката между Бог и нихилизма, защо развитието на техниката и технологиите е едно от най-големите предизвикателства пред християнството в съвременното общество, какво е общото между християнството и революцията и какви са „отрицателните черти” на надеждата. Ще чуете също в какво изтъкнатият учен обвинява западното християнство днес, защо смята, че „църквите станаха гроба и ковчега на Бог”.

Спомени от Светите земикой е бил най-ценният предмет, който хаждиите са донасяли при своето поклонение на Божи гроб? За това ще ви разкажем в специалния материал, с който отбелязваме последната неделя от празнуването на Възкресение Христово.

Ритуалите в Църквата имат извънцърковни съответствия и във фолклора” - за тайнствата и тяхната връзка с ритуалите в новата книга на проф. Мария ШнитерПътища през православния ритуал”. Според нея „в християнството тялото и душата не са в конфликт или опозиция. Правилното разбиране е, че тялото е Божие творение, а животът, който водим, е да съхраним чистотата на тялото редом с тази на душата. С две думи, ритуалът се оказва важен за структурирането на живота ни.” От разговора ще разберете също защо коронацията на православен владетел през Средновековието прилича на ръкоположение на епископ.


Екипът на „Вяра и общество”

Броят на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя (13.05) срещу понеделник (14.05) от 4.45 ч., а по БНТ Свят - в неделя (13.05) от 11.00 ч. и в понеделник (14.05) срещу вторник (15.05) от 2.00 часа.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад