Защо Бог допуска болестите

Защо Бог допуска болестите
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
  • Вярата е излекувала Разслабления, а днес тя по-често липсва – в навечерието на Неделята, в която се възпоменава чудото на Христос в йерусалимската къпалня Витезда, Горан Благоев разговаря с д-р Камен Данов, лекар и богослов, свещеник Стефан Пашов и презвитера Зоя Димитрова, богослов и психолог. за посланията на евангелския текст, в чийто контекст разглежда и християнското разбиране за болестта. Основен момент в беседата е изясняването на фундаменталния въпрос: Бог ли допуска болестите, или те са следствие на свободната човешка воля. „Победа на вярата над греха” – нарече свещеник Стефан Пашов изцелението на Разслабления. Според него когато се появи болката в нас, това означава, че Бог крещи, че сме достигнали предела на нашите грехове и трябва да се опомним.
  • Българите в Хамбург вече имат постоянен духовен пристан – репортаж за откриване на новата църква на българската православна община „Св.Св. Кирил и Методий” или как едно 13 годишно начинание завършва с успех. За радостта и благодарността на сънародниците ни, които от този месец ще се събират на православно богослужение в една обновена, бивша, лутеранска църква.
  • „Въпреки превратностите и изкушенията на живота да останеш докрай църковен човек”дфн. Момчил Методиев представя новоизлезлия сборник за Проватския епископ Антоний (1915-2002) „Търсен от хората, следен от властта”. Научете невероятната съдба на този архиерей, която стига до читателите благодарение на църковния изследовател Борис Цацов. Текст, изграден върху Автобиографията-дневник на духовника и богат снимков материал разказват за неговата съдба, свързана с отстояваше българщината в Пиринска Македония по време на насилствената македонизация, репресиите на комунистите и недоверието на атеистичния режим към него, ентусиазираното му присъединяване към Алтернативния синод с надежда за промяна в Църквата и връщането му като клирик на патриарх Максим. Чуйте и личните спомени на русенския свещеник Стефан Стефанов, за когото дядо Антоний въпреки превратностите на съдбата в крайна сметка останал църковен човек. „Всички данни сочат, че е сладкодумен, обичан от хората. Той е един от първоизточниците, които подават на Хайтов „информация” че гробът на Левски е в столичната църква „Св. Петка Самарджийска, като целта е била храмът да бъде спасен” – разказва М.Методиев, който е проучвал досието на архиерея и припомня: „В миналото епископ Антоний е имал тежки сблъсъци с властта, руските служби подават сигнал, че е твърде свободолюбив!”

Според презвитера Зоя Димитрова важно послание на евангелския сюжет е и фактът, че болестта на Разслабления продължила 38 г., защото той си нямал човек, който да му помогне. А с излекуването му Синът Божий показал, че „отсега нататък Той е този, който ще се грижи и ще помага на всеки, който е повярвал в Него”.

За д-р Камен Данов съвременният човек упражнява безгрижно индивидуалната и груповата си свободна воля и болестите са част от тежките последствия на неговото поведение. „Съвременният човек живее в мръсна околна среда, храни се с вредни продукти, облича се с изкуствени, канцерогенни дрехи – все рожби на неговата дейност. Той е в конфликт със самия себе си. Дори християнската любов е условна! Вярата е излекувала Разслабления, а днес тя липсва”.

От разговора ще научите също има ли връзка между болестите и Първородния грях, какво е страданието – наказание или благодат, могат ли медицината и Църквата да си сътрудничат за излекуване на болестта.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад