„Ако се моля на непознат език, духът ми се моли, но умът – не! ”

„Ако се моля на непознат език, духът ми се моли, но умът – не! ”
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В първото издание на предаването за новия сезон Ви предлагаме:

  • Памет за един достоен архиерей, въпреки някои противоречия в биографията му – спомняме си за митрополит Дометиан, който ни напусна през тази седмица, с неговите откровения пред камерата на „Вяра и общество”, които пазим в архива си. Спомняме си отново онова, което ни е казвал през годините – за вярата, превратностите на времето, в което е живял, за устойчивостта на духа, за изкушенията и изкуплението в живота на един български архиерей, който беше обичан от мнозина.
  • „Богослужение на трудно разбираем език, като църковнославянския, не може да изпълни своята задача – да свърже хората с Бог”. Защо в БПЦ не се служи на съвременен език?Има ли свещен език в християнството? Какви бариери се създават по време на богослужение, как се чувстват вярващите? Гостите в студиото - богослова и филолог Пламен Иванов, църковният певец и богослов Никола Антонов и писателят Теодора Димова се обединиха около становището, че богослуженията на съвременен, книжовен, български език е по-добрия и адекватен вариант за общуване с Бога и за връзка на клира с миряните, а противопоставянето на новобългарския и църковнославянския език в крайна сметка е непродуктивно.
  • За изкуплението на един грях отпреди 42 години! – успя ли новият храм „Вси светии” да облекчи болката на русенци от безсмисленото разрушаване на църквата през 1975 г.? Ще се докоснете до отчаянието отпреди няколко десетилетия и неизживяната от тогава мъка, ще разберете какви белези в душите на съвременниците е оставил този акт на унищожение и каква емоция днес владее жителите на крайдунавския град, ще ви припомним с уникална кинолента разрушаването на храма, както и единствените кадри запечатали като декор в един популярен български сериал все още непокътната църква „Вси светии”, строена през ХІХ век. Всичко това в репортажа на Ивелина Белчева и колегите от БНТ-2 – Русе.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад