Да съградиш храм на светец, почитан от друг народ

Да съградиш храм на светец, почитан от друг народ
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Украйна ще почитат св. Йоан Рилски край гроба на хан Кубрат – тази събота във „Вяра и общество”

В поредния брой ви предлагаме:

Място на поклонение за българите далеч зад граница. В този брой специалният гост Филип, митрополит на Полтава и Миргород от Украинската православна църква (Московска патриаршия) анонсира идеята си в украинското село Малая Перешчепина, което е в неговата епархия и край което се намира гробът на хан Кубрат, да бъде построен храм, посветен на св. Йоан Рилски. Става дума за издигане на двуетажна църква в селото, единият етаж на която да бъде в чест на небесния покровител на българите.

«По този начин – казва митрополитът – ще се създаде още едно място, където българите могат да се поклонят и молят на Бога, когато идват при гроба на хан Кубрат. А това е и начин да задълбочим още повече нашите древни християнски връзки, които започват още от покръстването на Киевска Русия, което е станало с участието на много свещеници от България».

Високият гост дойде в България специално за да участва във «Вяра и общество» – предаването е било препоръчано на митрополита от негови духовни чеда, които работят в България.

Чуйте още какво споделя митрополит Филип за своя необикновен житейски път – роден в Съветския съюз през 1956 г., посветил се на Бога едва 24–годишен, преди това се дипломирал като биолог.

Според него е напълно безсмислено да се убеждава заклет атеист в съществуването на Бога: «Вярата няма нужда от доказателства. Човек я получава като дар Божий». Горан Благоев разговоря с митрополит Филип също и за Мисионерската семинария в Полтава, за позицията му относно ситуацията в Украйна и разбира се – за предизвикателствата на Великия пост пред съвременния човек.

Да разкажеш библейски сюжет на театралната сцена – Александър Урумов, автор на пиесата „Да убиеш великан” и двамата млади актьори, които участват в нея – за предизвикателството да интерпретираш сюжет на повече от 30 века.

„Бог да благослови БПЦ за нейната храброст!” – разговор с проф. Лиора Аса от университета в Хайфа (Израел), която е потомка на спасени български евреи от Бургас и организира подписка сред сънародниците си в подкрепа на номинацията на БПЦ за Нобелова награда за мир. Чуйте мотивацията й да организира тази кампания в социалните мрежи, свързана с подвига на Българскията църква и нейния Свети синод през Втората световна война.

Екипът на „Вяра и общество” желае на всички свои зрители, които ще вървят по пътя на Великия пост – много вяра и молитвено настроение, за да бъде постът Ви лек и спасителен!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад