Защо вече пет години Светият синод не изпълнява императивните изисквания на Закона за досиетата?

Защо вече пет години Светият синод не изпълнява императивните изисквания на Закона за досиетата?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Защо вече пет години Светият синод не изпълнява императивните изисквания на Закона за досиетата – тази събота във „Вяра и общество”

В този брой ви предлагаме:

Пет години мълчание. Морален, правен или каноничен е отказът на висшия клир да продължи осветляването на ръководни кадри от БПЦ за принадлежност към ДС? Съгласно нормативните документи на Комисията по досиетата на проверка за агентурно минало следва да бъдат подложени „ръководителите и членовете на управителните органи на религиозните общности”. За БПЦ, освен членовете на Светия синод, това са още епископите и свещениците на длъжност „архиерейски наместник”, председатели на църковни настоятелства. Но през изминалите пет години нямаше такива проверки. Защо? Защо Комисията по досиетата не върши онова, което й повелява законът? Има ли политически натиск за скриване на истината и дали самото поведение на Светия синод не е причина за това? Руши ли подобен процес авторитета на БПЦ в обществото? На тези въпроси ще чуете откровените отговори на Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, и Методи Андреев – бивш председател на Комисията по досиетата.

Зрители сигнализират: Митрополит Николай задължително абонирал всички градски църкви в епархията за един от ежедневниците. Абонаментът от 275 лв. се поема от всеки храм, а по приблизителни изчисления ежедневникът е получил от Пловдивска митрополия почти 30 000 лева. Очаквайте продължение по темата.

Какофония, вместо симфония! Един нетрадиционен поглед към светските политически събития с църковен привкус. Защо политическият и духовният консенсус би следвало да се извършват на различни места – първият в Парламента, а вторият в Църквата?!

Рисуваното богословие – разговор с доц. Веселина Вачкова за „Ерминия”-та на Дичо Зограф (1810-1872 г.) от Дебърско – известният възрожденски иконописец, който съставя един от първите „български учебници по иконопис”. В него, освен прагматични съвети обучава зографите на духовно отношение към работата или как да се изобразява свещеното.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад