Защо православната традиция не може да породи феномена „Ден на влюбените” във „Вяра и общество” – 14.02.2015

Защо православната традиция не може да породи феномена „Ден на влюбените” във „Вяра и общество” – 14.02.2015
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Защо православната традиция не може да породи феномена „Ден на влюбените” – тази събота във „Вяра и общество”

В деня, когато и православни и католици почитат Успение на св. Кирил Славянобългарски ще се  върнем към последните дни на великия мисионер и просветител и ще посетим гроба му в Рим.

В егоистичното консуматорско общество безкористната, Христовата любов звучи много абстрактно – на 14 февруари, когато мнозина го честват като Ден на влюбените или Празник на виното, но малцина го свързват със създателя на първата славянобългарска азбука Горан Благоев разговаря със своите събеседници богослова и публицист Явор Дачков и журналиста от в-к „Труд” Владислав Апостолов по темата: защо комерсиалният празник засенчва духовния. Я. Дачков подчерта, че подражателството ни обрича на повърхностно отношение към християнските ценности и че „каквото си направим като празник, това ще празнуваме”. А Вл. Апостолов с тъжна ирония отбеляза: „Явно общественото съзнание не е в състояние да понесе повече от един празник, свързан с писмеността”.              

В същия брой ще видите:

Строг пост за Божията милост при едно съдебно дело или как Пловдивският митрополит Николай използва вярата като духовно оръжие в борбата за собствеността върху манастирския комплекс „Св. св. Кирик и Юлита”.

„Мюсюлмани срещу мюсюлмани” – аналитичен разговор с проф. Владимир Чуков за призивите към унищожение на т.нар. „Ислямска държава” от най-авторитетните мюсюлмански богослови в света. Чуйте как джихадистите се позовават на малко известни хадиси за екзекуцията на хора чрез изгаряне. А също и за ислямизацията в Турция, която няма как да бъде окачествена като „тиха”, както смятат някои анализатори.

Кулата на жълтия жерав – един необичаен досег с китайската религиозна философия в специалния материал на Мира Бозева.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад