Българската църква и унищожителните клаузи на Ньойския договор

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Тази събота ви предлагаме:

Ньойският договор е изключително тежък удар върху БПЦ и погром върху българското землище.

С проф. Лизбет Любенова и доц. Валери Колев 4 дни преди тъжния 100-годишен юбилей от подписването на Ньойския договор разговаряме за драматичните събития отпреди един век, когато Българската православна църква беше изправена пред изпитанието да защитава правата и живота на своето паство в земите, които се отнемат от България.

Проф. Л. Любенова смята: „ В църквата по това време има много политикани, започва да доминира светското. Но липсата на симбиоза между светската и църковната власт улеснява трагичните последици от Ньойския договор. Синодът и БПЦ разчитат на подкрепа от неправославни деноминации, но те имат други цели. А свещеници прогонени от българските епархии, останали извън пределите на нова България не са посрещнати с отворени обятия от Синода.”

За доц. Колев, потомък на български свещеник от Босилеградско: „Ньойският договор е много по-тежък от Берлинския. Той е тотален погром срещу българското общество.” Беше коментиран и един „църковен парадокс” - защо след Първата световна война най-големият български храм е преименуван отново: зачеркват името на светите братя Кирил и Методий, свързано с освобождението на Македония през 1915 г., и връщат името на руския светец Александър Невски?

За проф. Любенова „Това е реверанс към Руската църква, твърде недостоен.”, а за доц. Колев „ това е надежда да привлечем руснаците на наша страна, ако е възможно възстановяването на Русия отпреди войната, което ще е от полза за следвоенна България.

Светецът на богоозарения български град” – откъси от поклонническото слово на проф. Иван Снегаров, произнесено в Охрид през 1941 г. в чест на св. Климент Охридски.

Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е Царството небесно!” Размисли върху осмото блаженство с архимандрит Дионисий.

„Неправдата, като че ли все повече намира място в нашето общество, а този свят заслужава по-правдива подредба. Лицемерите пребивават в общество на себеподобни. А само любовта може да ни бъде избавление. Този, който не е видял славата на правдата тук, ще я види другаде. Но гоненията не са повод за реклама или постигане на нещо тук, в този наш свят. Човек следва да се смирява. Няма как да търсим живот без страдания. Честността в отношенията е онова, което води до по-блажени дни.”

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад