Богомилството: гениално прозрение или проклятие и ерес? "Вяра и общество" - 28.02.2015

Богомилството: гениално прозрение или проклятие и ерес? Вяра и общество - 28.02.2015
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Богомилството: феномен на българския дух, гениално прозрение или проклятие и ерес?! – дискусия тази събота във „Вяра и общество”

В този брой ще видите:

В дните на поста усилете молитвата и любовта – думи на българския патриарх Неофит специално за зрителите на „Вяра и общество” след днешното богослужение за Тодорова събота, когато беше оповестено и синодалното послание по случай 70 години от вдигането на схизмата върху Българската църква.

Търновският събор срещу богомилите от 1211 г. е израз на загриженост на Църквата и държавата към проблемите на паството. В навечерието на Неделя Православна, когато се почита Съборът срещу богомилите, със своите събеседници историците – доц. д-р Веселина Вачкова, доц. д-р Георги Николов, и църковния историк доц. д-р Павел Павлов, Горан Благоев търси отговор на въпроси като: Кои са богомилите – борци за социална справедливост или еретици; дали са носители на феноменално учение, или са проклятие за християнството? Защо е свикан Съборът срещу богомилите и защо се почита на Неделя Православна? Според доц. д-р Георги Николов «Богомилството е българският принос в християнските ереси. Няма доказателства, потвърждаващи хипотезата на Николай Райнов, че основател на това движение е Боян Магесник, синът на цар Симеон». За доц. д-р Веселина Вачкова «Съборът е стъпка към възстановяване на Българската патриаршия и Борил е действал като добър владетел: искал е да издигне престижа на държавата и статута на Църквата». Доц. д.р. Павел Павлов смята, че «богомилството имитира християнството и се опитва да прилича на ранното християнство, но от гледна точка на ценностите понякога е негова диаметрална противоположност».

„Радостта от молитвата” – една необичайна изложба на икони в Музея за християнско изкуство „Криптата” която ще ни срещне и с иконографски куриози – като изображение на света Сряда...

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад