Войната от 1877-1878 е последната религиозна война в Европа

В предаването
Всички броеве
  • Бойната икона на опълченците – за свещената история на Самарското знаме, изработено с пост и молитва, както канона повелява да се рисуват икони. После благословено с молитвите на хиляди вярващи, а сетне прославило се с бойни подвизи... и почти неизвестни чудеса. За светинята на българското Освобождение, върху която са изобразени Божията майка и светите братя Кирил и Методий ще ви разкажем чрез спомени, отпреди 140 години и съвременното откровение на монахиня Натанаила от Женския манастир в Самара.
  • „Честваме края на една война, която се води от съвестта на свободните християнски народи заради техните поробени братя.” – специално участие на Плоещския епископ Варлаам, викарий на Румънския патриарх. „Трудно е да се улови равновесието между политическото и религиозно измерение в тази война. Важно е обаче, да се знае, че от перспектива на християнското единство винаги е имало интерес да се съхранява единството. То отслабва през петвековното робство, а в по-късните години комунизмът се явява сериозна бариера, за да се изгради единство на православните народи.” Проследете цялото интервю за да разберете още размисли за християнската саможертва, за разликата между духовната и политическата свобода, за начина по който се чества 3 март в Плоещ, както и защо на честванията на празника у нас все още не участва висш духовник от Румъния.
  • „Бог не наказва” – слепият звънар от храм-паметника „Рождество Христово” в Шипка – Дечко Гърбатулов няколко години споделя своя поглед към живота и вярата пред камерата на автор-оператора Добрин Керестелиев. Предлагаме ви есенцията от тези разговори, както и да се насладите на звъна на шипченските камбани, които Дечко Гърбатулов нарича „мои деца”.
  • „БПЦ олицетворява позитивния полюс в отношенията с Русия.” – от гостите на Горан Благоев – проф. Надя Манолова-Николова и проф. Светлозар Елдъров ще разберете пред какви изпитания се изправя Българската екзархия по време на Руско-турската война , има ли вина Руската църква за наложената преди това схизма на нашата църква, само братолюбиво ли е отношението на руското командване и руските духовници към техните събратя „схизматици” от България? За проф. Манолова – Николова „Руската църква отговаря с мълчание за наложената над Българската екзархия схизма.” „Вселенската патриаршия – подчерта проф. Елдъров – поставя ултиматум на Руската църква да не служат със схизматици, а руската църква разпорежда на руските военни свещеници по време на войната да служат както с български, така и с гръцки духовници”. Въпреки балансираното отношение по българския църковен въпрос, припомнят гостите, Руската църква подкрепя откъсването от Нишка и Нишавска епархия от Българската екзархия и включването им в диоцеза на Сръбската църква преди 140 години.
  • Къде е свобода на словото? – профилактиране на български граждани от МВР, заради техни изказвания във Фейсбук против Руския патриарх. От първо лице ще чуете преживяванията на зрителя Иво Дошев, който на 2 март вечерта е бил посетен от служители на реда и е «помолен» да подпише декларация, че «няма да навреди на живота и здравето на Руския патриарх Кирил». Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00ч. и по БНТ Свят в неделя от 11.00 ч. и понеделник от 4.05 ч. Екипът на „Вяра и общество”
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад