Десет години с “Вяра и общество”

Десет години с “Вяра и общество”
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В деня, когато православната църква почита мъченическата смърт на Св. Йоан Кръсител, материалите, които Ви припомняме, са с акцент върху личността на Христовия предтеча и монашеството:  

- „Св. Ефрем Българина – патриарх Сръбски” – материал в памет на един забравен, но достоен за почит български светец – историческа личност, живял през 14 век. Българин по народност, той става глава на сръбската църква преди 640 години.

- „Пътепис по маршрута Солун-Арнеа-Св.Гора” – един примерен поклоннически път – от Солун, през планинското градче Арнеа, до Света гора, по време на който зрителите ни ще имат възможността да се насладят на неповторим разказ за 8 от 20-те светогорски манастира, да преживеят красотата на природните картини, сред които и величественият връх Атон, заснет в подножието му при манастира „Св. Павел” – обителта, в чиято библиотека до 1837 г. е съхранявано Четвероевангелието на цар Иван Александър.

- Знеполският епископ Йоан (настоящ Варненски митрополит) – специален гост на „Вяра и общество” – разговор от 2012 г., в който Негово преосвещенство споделя своя личен път към вярата, обяснява защо Предтечата е покровител на монашеството и не крие загрижеността си от намаляването на монасите у нас.

- „Манастирът край Караач теке край Варна” – разказ за  манастир в средновековна България с размерите на сегашната Рилска обител, в който се е намирал най-големият открит досега в Европа ранносредновековен скрипторий, т.е. място, където се пишат и преписват книги. Как е изглеждало това своеобразно средновековно книгоиздателство, ще научим от професор Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет, посветил на изследването на тази стара българска обител повече от 12 години.

Екипът на “Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад