Европа отново заговори за християнските ценности. „Вяра и общество” – 21.02.2015

Европа отново заговори за християнските ценности. „Вяра и общество” – 21.02.2015
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европа отново заговори за християнските ценности – след дъжд качулка? – коментарите тази събота във „Вяра и общество” 

В този брой Ви предлагаме:

В Европа има християнство без Христосдискусия, провокирана от приетата от ПАСЕ резолюция в защита и на християните в Европа. Със събеседниците си доц. Клара Тонева – преподавател в Богословския факултет на СУ, адвокат д-р Виктор Костов – правозащитник и главен редактор на „Свобода за всеки”, и Тодор Велчев – председател на сдружение „Харта”, Горан Благоев търси отговор на въпросите: Как се стигна до тази реакция, след като обединена Европа упорито отказваше да признае своите християнски корени и често приемаше резолюции в свръхсекуларен дух? Изкупване на гузна съвест ли е приетата Резолюция или е провокирана реакция след „Шарли ебдо”? А може би страх? От какво? За Клара Тонева „християнството се използва като политически инструмент, а политиката е новата религия. Европа говори за абстрактен хуманизъм, а Църквата трябва да направи нова евангелизация.” Според Виктор Костов „за атеистите няма ограничение при създаването на партии, а за религиозноизповядващите има специална забрана”.  Категоричен е, че „християните трябва да участват в обществено-политическия живот”. Тодор Велчев  смята: „Резолюцията признава негласно, че е имало ограничаване на правото на публична изява на християнската вяра. Но в същото време Резолюцията е и шанс християнството да добие публичност, защото религията е стигматизирана за разлика от атеистичния светоглед”.

Прошката няма граници, както няма граници и покаянието - разговор с йеромонах Никанор от Църногорския манастир в навечерието на Сирна неделя. „Грехът е болест на човешката душа, а в основата на прошката е смирението, осъзнаването на собствената греховност. Духовният живот започва там, където свършва осъждането.”

Ще си вземем сбогом и с отец Георги Пейчев от село Жегларци с откъси от документалния филм на БНТ (2002 г.) „Очевидните чудеса” (сценарий Васил Добревски-Муки, реж. Димитър Караджов).

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад